2019-05-03 904 瀏覽
同女友在尖沙咀i-square(國際廣場)睇完戲,有點餓,找個地方食下午茶店主打泰式湯粉湯底有船湯,冬陰功,清湯;麵就可選河粉、金邊粉、薯粉、黃麵或者湯飯船麵/船湯源自泰國的水上市場,黑色船湯湯底味道極為濃郁,一般摻入了豬或牛血,估計此店以豬紅來代豬血,不過湯喝不出任何血腥味,香甜味美,飲落有陣陣甜味頂級安格斯牛肉船湯金邊粉-根據傳統泰國船麵配料以牛肉為主,所以我亦揀左頂級安格斯牛肉,湯底飲落有相當濃郁,而且食到有泰式香料味道,口感偏重,重口味啱我,無加味精所以濃得嚟飲完唔會口渴,加埋配料有新鮮金不換、炸蒜粒同炸豬皮,非常香口,配合爽囗金邊粉,好夾雞脾肉冬陰功湯薯粉-冬陰功湯底蝦味很重,酸辣醒胃,而且酸得嚟清新,不過都頗辣,不過配以薯粉食,友人話都幾夾左是撈檬汁,中是魚露,右是辣椒粉!按個人喜好加點調味,更有層次感小食拼盤:有蝦餅,雞翼,芝士雲吞各兩件蝦餅-爽口彈牙雞翼-醃得入味芝士雲吞-芝士香得嚟煙韌,外皮香脆,口感一流一次過食齊三樣嘢泰式香茅斑蘭梳打特飲-香茅味清新,配合原支singha 梳打水,非常解渴

店主打泰式湯粉

頂級安格斯牛肉船湯金邊粉

雞脾肉冬陰功湯薯粉-

左是撈檬汁,中是魚露,右是辣椒粉!
按個人喜好加點調味,更有層次感

小食拼盤:有蝦餅,雞翼,芝士雲吞各兩件

蝦餅-爽口彈牙
雞翼-醃得入味
芝士雲吞-芝士香得嚟煙韌,外皮香脆,口感一流

一次過食齊三樣嘢

小食拼盤