2019-06-29 321 瀏覽
趕時間去做針炙,所以走了入到大圍火車站的「搵食巿集」搵食。它根本就係一個foot court。見到有間手卷買一送一,所以就吸引了過去。但去到見我最愛的海洋丼,所以放棄了手卷,揀左碗三文魚親子丼。呢種地方食海鮮丼本身就無乜期望,用左卓韻芝教的中女食甜品的思想-「幾好食唔太甜,就當感恩」的態度一戰。如果它幾好食唔會疴,就當感恩了。三文魚🍣比「爭x」的新鮮,比「x鮮」的厚少少。不過三文魚多蟲,其實唔應該食咁多。重點是三文魚籽,呢個真係幾好,唔係好咸個一種。飯是溫暖的,是我認為魚生丼該有令人感動的少少溫暖。可惜的是地方,始終係food court setting。冷靜不足,風口位就勁大風(但唔凍嫁)。唯一令我加返少少分的就是任添的熱麥茶。

親子丼
2019-06-27