2017-10-01 175 瀏覽
聽講銅鑼灣有新food court 開張,地點係翡翠明珠商場內,以後係銅鑼灣搵食又多個選擇草根成日去銅鑼灣,當然要去巡一巡睇下新 Food Court 咩來頭啦~新 Food Court 叫做 Festiva,一次過結集左大家樂集圑6間餐廳,包括:上海姥姥、丼丼亭、Zakka Café、米線陣、意粉屋,當然仲有大家樂 。呢6間餐廳有齊中、西、日、港式同甜品,場都唔洗轉就可以搞掂正餐同甜品。 去到嘅環境真係唔錯,裝修加左好多木材同植物嘅設計元素,感覺比平日d food count chill d~ 以後去Food Court 都可以好唔頹今次先試左上海姥姥嘅新蟹粉菜式。蟹粉扒素鵝 ($108)Assorted Mushrooms wrapped with Crispy Bean Curd Sheet with Hairy Crab Roe 講真,草根好從來都唔會刻意叫素雞素鵝嚟食,因為都知係腐皮做嘅食物。不過今次特別想試個蟹粉菜式,一於睇下姥姥出品如何。一客8件,素鵝外層係炸左嘅腐皮,口感好脆,中間包左香菇,食落好香口碟中間正正係重點所在----蟹粉汁!!!可以清晰見到一絲絲蟹肉同蟹膏,

今次先試左上海姥姥嘅新蟹粉菜式。

蟹粉扒素鵝 ($108)

碟中間正正係重點所在----蟹粉汁!!!可以清晰見到一絲絲蟹肉同蟹膏,味道鮮,口感厚得嚟幾滑口。單食已經好好味,加埋素鵝脆身嘅口感真係唔錯啊~而且蟹粉汁份量都算多,夠用嚟送晒d素鵝仲有剩