2019-01-30 40 瀏覽
一凍就想打邊爐....於是又癮起再黎胡爐! 今次試下第二個湯底, 卜卜蜆鮮蟹魚湯鍋, 本身見到openrice有promotion “訂座及二人同行每位惠顧滿$200或以上免費贈送", 都冇話特別大期望, 但上枱好足料, 鍋內有蟹, 蜆, 薑蔥, 西芹, 芫茜等等。店員先大火炒香配料, 有陣陣奶油香味, 之後落酒提味, 最後加上奶白色魚湯。湯滾就先飲左兩大碗暖身, 之後會一路幫你添骨湯, 唔會淨係加水~(野食方便, 我地上次食過極上手切肥牛好好味, 所以今次要encore。另外重點了: 美國桶蠔, 蔬菜拼盤(細), 手打墨魚丸(半份), 同埋鵝肝蝦丸(半份)。極上手切肥牛一貫水準, 入口唔會太肥膩, 反而柔軟得來, 油脂香剛剛好。美國桶蠔大大隻, 夠晒肥美, 估唔到一碟有成7隻咁多!手打墨魚丸夠足料, 所以好彈牙、濕潤, 唔似一般機器做既丸咁冇咬口, 除左肥牛之外就係佢最好味! 鵝肝蝦丸其實係丸入面釀左細細粒鵝肝, 食落有兩種口感, 都幾得意。加上鵝肝包喺入面, 一路煮熟, 啲肉汁一路會比啲蝦丸吸收左, 所以就算食完粒鵝肝, 都有鵝油香味。蝦丸同樣彈牙, 但想比之下就鍾意墨魚丸多啲。
一凍就想打邊爐....於是又癮起再黎胡爐!

美國桶蠔大大隻, 夠晒肥美, 估唔到一碟有成7隻咁多!

今次飲品係柚子蜜, 唔會太甜, 柚子味都出到。

另外值得一讚係個廁所好乾淨, 唔會食食下野去完個污糟廁所, 食龍肉都冇胃口...總括來講, 無論野食定環境, 都係一間值得再encore既邊爐。