推薦程度:食過會想再去食咁。推薦食品:檸檬焦糖班戟卷芒果拿破崙抹茶窩夫抹茶心太軟(嗰陣係隱藏menu,要問先有)重叫咗嘅嘢食:厚身熱香餅呢間鋪位𠮩𠹌到呢!淨係識行,要表達嘅話...𠮩𠹌囉!不過去呢到食都值值地嘅。首先要講HeSheEat啱啱發圍嘅時候已經有唔少身邊人去食,好劣評都有。直到自己真係去食已經係半年後(or even longer)。所以以我食到嘅呢個質素,佢哋水準真係有番咁上下(除咗熱香餅)。排隊嗰啲唔多講,就算係你/妳宜家睇到呢篇食記,即刻去,我相信都係要排隊!直接講坐低,位係比較窄嘅,但尚可接受,畢竟香港寸金尺土,人哋租個鋪位,重畀你/妳坐到大爺咁,一係佢啲嘢食收好貴,一係個老闆有錢冇地方洗。坐低有鬆又舒服傾到偈,okay la!到點嘢食啦,一人一樣,同行一個後生仔話要抹茶心太軟喎!我哋幾個未食過嘅聽到耳都豎眼都突!乜嘢嘢抹茶心太軟?!正當我地眼都曚埋嘅時候,佢四萬咁口同我地講:「唔洗搵喇!呢到(menu)冇架!隱藏menu嚟架!」即刻4個人4把口妖出嚟!結果就揀咗對上提過嗰五樣嘢!逐個嚟,排名不分先後。檸檬焦糖班戟卷個檸檬雪芭、焦糖、pancakes 夾到絕一絕!焦糖
推薦程度:食過會想再去食咁。

推薦食品:
抹茶窩夫
抹茶心太軟(嗰陣係隱藏menu,要問先有)

重叫咗嘅嘢食:
厚身熱香餅

呢間鋪位𠮩𠹌到呢!淨係識行,要表達嘅話...𠮩𠹌囉!
不過去呢到食都值值地嘅。

即刻4個人4把口妖出嚟!

結果就揀咗對上提過嗰五樣嘢!

逐個嚟,排名不分先後。
檸檬焦糖班戟卷
個檸檬雪芭、焦糖、pancakes 夾到絕一絕!焦糖中和番檸檬雪芭嘅酸,再配搭pancakes 嘅清香,好balance。反而因為自己對焦糖脆粒麻麻地(痴牙),所以冇乜好感,不過就算冇脆粒都唔影響嘅!
芒果拿破崙
呢個都真係要讚!首先芒果甜度爆燈,酥皮鬆脆,custard係帶番到個味道出嚟,雪糕呢,普普通通。
抹茶心太軟
佢直頭係一件藝術品!(其實...其他幾樣都好藝術品)
呢味,我真係要講,唔愛抹茶嘅人,唔好考慮;愛抹茶嘅人,唔洗考慮!
佢個抹茶係濃縮咗咁!唔配起雲呢嗱雪糕食呢,你係好似飲緊ristretto、好似就咁開罐Campbell soup唔加水就咁啪咁!extremely condensed!嗰一抹抹茶朱古力先係神來之筆,係有層次感嘅,好微妙,我好肯定我係試咗個心太軟先,再刮少少朱古力試,佢都冇輸畀個流心餡!重點係佢個樣完全睇唔出係朱古力!靚到絕倫!
抹茶窩夫
相比起心太軟,呢個waffle 親民好多。
如果你/妳係對抹茶唔抗拒,又唔想成日都係芒果,呢款會係個好好嘅選擇。順帶提番,呢個係脆皮嚟嘅!waffle最緊要係外脆內軟。冇個脆,就淋吱吱;冇個軟,就硬grut grut。但呢個可以取到中間個平衡點,加分嘅!抹茶配紅豆,就好似咖啡配牛奶、粥配油炸鬼(話時話,油炸鬼呢個名點嚟?)咁,可以冇咗後者,但有後者係另一種享受。呢到配上咗紅豆,為單調嘅窩夫添上一道色彩。
如果覺得抹茶味唔夠嘅,配埋個雪糕食就啱啱好。
反而呢,個糖漿會搶味,唔建議落。
厚身熱香餅
厚身熱香餅(排名真係不分先後,絕對唔係因為佢太普通而擺最後!)
到最後喇!熱香餅終於嚟,呢個我可以好簡單用一句話咁介紹下。
「食佢就係食緊個厚身嘅麥當勞熱香餅!」講完!
要多句?好!「佢有雪糕同格仔餅醬。」再講完!

以上就係五款我第一次去HeSheEat食到嘅嘢,五中四,一普通,咁計都有90分啦!
2015-07-08
$60 (宵夜)