2023-08-20 183 瀏覽
一時口痕想食酸菜魚,行過銅鑼灣就諗起希慎廣場入面嘅姚姚酸菜魚。姚姚酸菜魚喺大陸開過嚟,同太二酸菜魚一樣咁出名,餐廳強調自己用嘅係產地來源鮮明嘅鱸魚。呢間分店空間感大,座位數量多,坐得幾舒服,但係侍應人數偏小,落單同上菜都要等。我哋嗌咗二人份量嘅酸菜魚,辣度揀咗小辣,份量正常唔算太多,如果兩個人黎講我覺得唔夠食。鱸魚片鮮嫩結實,每塊都幾厚身,唔係一夾就散晒嘅魚肉,走咗一層油既魚肉好滑,會令人食唔停口。湯底有大量花椒、辣椒乾、泡椒、酸菜、蒜頭、蘿蔔等等,配菜份量好足,令到個湯夠麻夠香。入面仲有少少寬粉,份量唔多,但都算煙韌入味。其中一個貼心位係隻碟下面會有蠟燭坐暖碟酸菜魚,食到尾d魚肉都仲係暖暖地,唔會凍咗隔住層油係面。整體黎講,價錢同份量唔成正比,CP值較低。📍銅鑼灣希慎廣場13樓1301號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊

📍銅鑼灣希慎廣場13樓1301號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊