2020-01-09 3026 瀏覽
聖誕節同另一半黎呢度食飯慶祝,三個月前就訂定window seat, 期待左好耐終於到聖誕節。餐廳好貼心咁比左個靚海景位我地坐,加上早到,感覺好似包場咁非常舒適。文華酒店一向都不會令人失望,每間餐廳的服務同食物水準都十分之高,所以每次節日都揀呢個酒店食飯慶祝。我地揀左個tasting menu, 職員好細心知道我唔太肚餓就幫我同request左由6道菜減到4道。頭盤個生蠔非常新鮮,仲有淡淡的海水味。之後個signature龍蝦都好彈牙好鮮甜,擺盤又靚。主菜係鹿肉,有烤同燉兩種煮法,肉質鮮嫩有驚喜。成晚最開心嘅係個grand dessert, 有4樣咁多,加埋chef送嘅綠茶撻,足足食左5樣甜品。去fine dining最怕食左味道太濃嘅食物,呢間比幾星期前再次光顧的Robuchon食物淡小小,本人比較欣賞。