2023-05-31 12 瀏覽
位於尖沙咀金巴利道88號地舖及一樓全層嘅糖宮甜品專門店, 主打港式及西式甜品。甜品店鄰近諾士佛臺, 又近理工大學, 想 chill 啲, 唔想咁迫, 又想食得咁趕, 呢間啱哂啦, 淺木色嘅色調, 又有少少水泥風, 地方乾淨舒適, 老闆話想造出一間可以比大家Chill Chill嘅地方, 慢慢享受甜品, 仲同我地講佢有一間房, 成200幾尺, 可比10-15人坐, 但暫時唔會對外開放住。甜品店上層都有打卡位, 喺大圍仲有間總店已經開業咗八年啦; 睇得出老闆無論係甜品嘅製作同埋店面嘅設計都放哂心機係度呀! 呢到既甜品款式都唔少, 由傳統嘅芝麻糊到現代嘅雪花冰都有, 酥皮拿破崙, 窩夫, 果汁飲品都有。椰皇燉蛋白(冷) - $60配湯丸 (+$10) 老闆大推呢個椰皇🥥🥚燉蛋白, 聽老闆講呢個椰皇燉蛋白係招牌嚟呀, 每日限量發售。有分凍 / 熱, 凍既話會有焦糖面, 加上天氣咁熱, 識食一定食凍啦,😋 我平時比較少食中式甜品, 我真心覺得值得一讚, 蛋白係放落原個椰子殼入邊燉, 完全可以吸哂椰子汁嘅精華清甜味, 椰味加埋北海道3.6牛乳🥛嘅味道, 香甜濃郁, 甜度適中, 蛋白質地嫩滑綿幼,
位於尖沙咀金巴利道88號地舖及一樓全層嘅糖宮甜品專門店, 主打港式及西式甜品甜品店鄰近諾士佛臺, 又近理工大學, 想 chill 啲, 唔想咁迫, 又想食得咁趕, 呢間啱哂啦, 淺木色嘅色調, 又有少少水泥風, 地方乾淨舒適, 老闆話想造出一間可以比大家Chill Chill嘅地方, 慢慢享受甜品, 仲同我地講佢有一間房, 成200幾尺, 可比10-15人坐, 但暫時唔會對外開放住。甜品店上層都有打卡位, 喺大圍仲有間總店已經開業咗八年啦; 睇得出老闆無論係甜品嘅製作同埋店面嘅設計都放哂心機係度呀! 呢到既甜品款式都唔少, 由傳統嘅芝麻糊到現代嘅雪花冰都有, 酥皮拿破崙, 窩夫, 果汁飲品都有。

椰皇燉蛋白(冷) - $60配湯丸 (+$10)
老闆大推呢個椰皇🥥🥚燉蛋白, 聽老闆講呢個椰皇燉蛋白係招牌嚟呀, 每日限量發售。有分凍 / 熱, 凍既話會有焦糖面, 加上天氣咁熱, 識食一定食凍啦,😋 我平時比較少食中式甜品, 我真心覺得值得一讚, 蛋白係放落原個椰子殼入邊燉, 完全可以吸哂椰子汁嘅精華清甜味, 椰味加埋北海道3.6牛乳🥛嘅味道, 香甜濃郁, 甜度適中, 蛋白質地嫩滑綿幼, 入口即溶, 吃到最後, 仲可以用匙羹刮少許椰子肉來享用, 椰肉稍為吸收了牛奶和蛋白精華, 口感比一般椰子肉更為滑溜香甜。配埋自家製夠薑味嘅薑汁花生/ 黑芝麻湯圓🍡, 大滿足呀!

玉桂香蕉酥皮拿破崙 - $62 + 曲奇雪糕 - $10
呢個拿破崙好特別, 好似用酥皮湯啲皮整成拿破崙皮, 唔係傳統嗰隻一層層, 酥皮的口感好鬆脆, 上面撒了玉桂粉嘅切片香蕉🍌, 味道清甜, 再配上自家製吉士醬, 味道都唔錯。加$10有曲奇雪糕球, 又有拿破崙, 又有雪糕🍨食, 感覺好滿足呀!

玉桂香蕉窩夫伴雪糕 - $48
窩夫質地較脆🥞, 有烘烤既香味, 內都鬆軟, 又好香蛋漿味, 但唔太甜, 仲配撒了玉桂粉嘅香蕉🍌同朱古力🍫醬, 幾樣野加埋都幾夾。再雪糕球, 一冷一熱, 正呀!

芒果汁 - $32
新鮮芒果🥭打蓉成芒果汁, 飲到有少少芒果粒, 甜甜酸酸, 超啱炎熱嘅夏天呀!👍🏻

#糖宮甜品專門店#糖宮#佐敦美食#相機食先 #hkfoodie #hkfood #hongkongfood #香港美食 #尖沙咀美食 #金巴利道88號#甜品#酥皮拿破崙 #拿破崙#椰皇燉蛋白#窩夫#Chill#品專門店#糖水#中西式甜品#港式甜品#香港好去處