2019-10-02 2072 瀏覽
朋友結婚,今日約左我係黃埔比炸彈。呢個炸彈我就一定收呀啦,個啲令人流晒淚既蛋,真係一個都唔想收。咁開心既事,當然要揾個地方慢慢傾慢慢嘆。黃埔嘉里酒店入面呢間,環境、氣氛和食物真係岩晒我地。午餐有3款,揀左中價既商務套餐。小女子係第一次食商務套餐乍。作為藍領,可以享受商務套餐,真係好興奮Sweet Pumpkin Cream Soup南瓜湯,忌廉味都幾重,又甜又滑,唔錯。麵包又香又軟,一定要食Green Salad with Orange沙律菜和生果都很新鮮,仲有少量甜甜既腰果作配菜,另沙律味道不至於太單調。Dry-aged Sirloin Steak (150g) 單睇調味料都好講究認真,有6款咁多,任君選擇。件牛扒更加不用說,非常出色好似係第一次食dry-aged steak, 用風乾既方法處理牛扒,肉汁和肉質嫩度都會大大提升,仲會有特別既風味。件牛扒雖然係薄身,但其實都好大件。要左Medium, 略帶紅肉,生熟度剛好。口感非常正,肉質真的很軟嫩,無筋,還要很多肉汁。吃起來有種與別不同既感覺配菜也不可忽視,燒茄子、蕃茄、青瓜和蘆薈都很新鮮又多汁。Today 's Pasta食完件扒其

Sweet Pumpkin Cream Soup
南瓜湯,忌廉味都幾重,又甜又滑,唔錯。

麵包
又香又軟,一定要食

Green Salad with Orange

Dry-aged Sirloin Steak (150g)

件牛扒雖然係薄身,但其實都好大件。
要左Medium, 略帶紅肉,生熟度剛好。

配菜也不可忽視,燒茄子、蕃茄、青瓜和蘆薈都很新鮮又多汁。

Today 's Pasta
食完件扒其實已經好飽,很擔心食唔晒啲意粉會浪費。不過一見佢既份量即刻安心晒。一口蕃茄意粉,份量雖少口感卻十足,意粉軟硬度適中,有嚼勁。蕃茄蓉酸酸甜甜,好開胃。

最後係甜品時間

三層雙重朱古力蛋糕,低層加左粒粒果仁花生,增加口感,好似食緊金沙既外層添

芒果雪芭,芒果味又香又濃,甜甜的,一啲都唔酸,口感軟滑,剛好中和牛扒既油膩感。

嘆住杯咖啡,繼續我地既girl talk。

2019-09-25