蛋糕網店bunphant cake上兩個月喺炮台山開咗間cafe,純白簡約嘅風格帶啲韓國咖啡店feel,落地玻璃透進陽光,午後到訪時感覺格外愜意。除左蛋糕之外,亦有主食同特飲,最吸引嘅當然係開心果奶同埋蛋糕,開心果迷必須收藏!𖦹 開心果軟心芝士蛋糕 $65芝士蛋糕極為creamy,質地偏軟呈半流心狀,開心果同芝士味平衡得宜。𖦹 開心果特調奶 $55面層係香濃既奶蓋加上開心果碎,杯邊沾滿開心果醬,牛奶比例恰到好處,撈勻一齊飲非常滿足,開心果味突出。𖦹 芝士吐司盒配蒜蓉包條 $108等左20分鐘,熱辣辣、金黃色既吐司盒子終於上枱了~盒內嘅芝士醬以mozzarella、cheddar兩款芝士製成,味道濃郁,充滿鹹香,用香噴噴既蒜蓉包條點黎食,好邪惡!記得儘快食用,否則芝士硬左就唔好味啦。 𖦹 鮮熬魚湯泡雙米配帶子、蝦、青口及日本鱈場蟹蟹肉 $158cafe竟然有湯飯食???是的!以鮮熬魚湯配上多款海鮮,帶子彈牙,蟹肉鮮甜,白飯仲巧妙地混入左脆米,口感豐富。

𖦹 開心果軟心芝士蛋糕 $65

𖦹 開心果特調奶 $55