2020-09-23 5799 瀏覽
被限聚令餓左咁耐,終於等到放寬的一日,可以四人飯聚。約埋另一對相熟的夫婦,一行四人浩浩蕩蕩地享受美食去。我哋揀咗位於香港仔的南灣如心酒店,貪呢度唔算旺區,人流冇咁密集。而且酒店食飯,衛生環境等等都有保障。一入門口已經令人感覺好舒適。入內果然好闊落,環境好舒適。我哋好好彩可以有一個私人嘅獨立空間,可以好放心又舒服咁傾計。酒店防疫措施都做得幾足,每台都有消毒濕紙巾同埋一支全新的搓手液。至於放啲食物的區域,每個取食物嘅人都有帶口罩,令佢更放心。而且每一樣食物都有蓋遮好,感覺上衛生一點。行咗一圈,整體而言,食物的選擇都多元化,各國美食都有。最受大家矚目的海鮮盤,沒有驚艷,但都有齊基本元素。令一邊係廚師即席炮製嘅美食,除咗有日式壽司刺身之外,亦有炸天婦羅同埋燒烤區域。我好鍾意即席做的炸天婦羅,唔會有油膩嘅感覺。飲品的選擇都有好多。有一樣令我印象深刻的是呢度都有唔少地道的特色小食,幾有心思。我最鍾意煮溶化的豬手,而最驚喜就係咖喱特大魚蛋。至於主菜,可以揀花膠扣鵝掌或者開邊焗龍蝦,我同老公就決定一人揀一款,可以試晒兩種滋味。兩樣嘢來講,我比較鍾意花膠,入哂味。最後甜品環節,選擇都頗多,但胃部空間有限

行咗一圈,整體而言,食物的選擇都多元化,各國美食都有。

最受大家矚目的海鮮盤,沒有驚艷,但都有齊基本元素。

飲品的選擇都有好多。

最後甜品環節,選擇都頗多,但胃部空間有限,唯有淺嘗幾款,質素都唔錯。仲有我地最愛的雪糕,很圓滿。
2020-09-14
  • 甜品櫃