元朗嘅阿茶茶館近月晌MegaBox開咗分店,並改名為Achacha Food & Beverage Boutique,位置晌五樓中庭嘅左邊,剛好晌大型聖誕裝置後面,呢晚就嚟試試。餐廳係半開放式嘅,以半身欄杆分隔,不過就有啲小飾物遮擋,總算唔會俾外面一眼睇晒。以木板做餐牌嘅封面,非常有質感,內頁嘅設計就好似英文報紙咁。100%真鮮果茶,呢日嘅鮮果係紅莓,飲到嘅係天然酸香,無人工化嘅味道,幾開胃消滯。煙三文魚醬配麵包條。煙三文魚醬上面灑咗啲刁草,醬內混有爽口嘅洋蔥粒同少少比較大粒嘅煙三文魚肉,鮮香軟滑,唔似平時啲罐頭貨咁,用麵包條蘸嚟食都唔錯。美國Prime 365日穀飼牛膈肌扒,網上指呢個部位又名牛肝連肌。我揀咗五成熟,肉質爽嫩有焦香。伴碟嘅燒菠蘿幾多汁,紫薯蓉入面就有一絲絲纖維,另外仲有露筍、三色椒同雜菜等等,微微甜味可中和肉類嘅膩感。司陶特黑啤酒法式焦糖燉蛋,顏色比平時嘅焦糖燉蛋偏啡黃,輕輕將表面嘅焦糖敲碎先食,燉蛋口感滑溜,當中仲有黑啤嘅醇香同麥香。
100%真鮮果茶
煙三文魚醬配麵包條
煙三文魚醬配麵包條。
美國Prime 365日穀飼牛膈肌扒
我揀咗五成熟,肉質爽嫩有焦香。
司陶特黑啤酒法式焦糖燉蛋