2020-12-14 239 瀏覽
疫情下好多朋友都有思鄉情緒出現,哈哈!我也不例外!原定計劃日本之旅當然要取消啦。朋友介紹銅鑼灣登龍街Hungry Monkey可解除口腹思鄉情😂😂環境不算大,佈置有點日本料理feel㗎!侍應生很有禮貌,廚房是開放式嘅!可以欣賞廚師在你面前煮美食,正👍😋坐下有點口渴便叫飲品先,蘋果梳打和桃味梳打~連飲品都來自日本,味道入口好清香👍頭盤沙律是蕃茄蒜子沙律,好醒胃啊!煎明太子~大廚好手勢呀!成條明太子煎得好靚,外脆微焦香,明太子鹹香味濃配埋蒜片同食,味道好夾,蒜子有少許微辣。芝士蛋奄列~ 呢個好特別!蛋煎得好滑,包住芝士就更加香滑,入口有滿足感。豆芽韭菜花炒砂肝筋~睇住廚師炒,配菜有芽菜同韭菜花是我喜愛食呢!菜炒得好爽口,因為是用平鑊炒的,食落好似是用個鑊拋高兜幾兜嗰下手勢,👍肝筋好爽口。A5和牛坑腩~A5牛坑腩部分是好矜貴㗎!肥瘦均勻,入口不油膩溶化了,好有肉汁味好juicy,真係好似食緊日本飛驒牛一樣,食唔停口,好快就食曬啦!師傅手勢一流。真心推介👍👍日本炒麵~有韭菜洋蔥紅蘿蔔等等配菜都好多!好大碟,麵上面重有鰹魚碎片喐下喐下好吸引,好夠份量啊!椰子雪糕和柚子雪葩~椰子雪糕原來個殼真係椰

坐下有點口渴便叫飲品先,

蘋果梳打和桃味梳打~連飲品都來自日本,味道入口好清香👍

頭盤沙律是蕃茄蒜子沙律,好醒胃啊!

煎明太子~

芝士蛋奄列~

呢個好特別!蛋煎得好滑,包住芝士就更加香滑,入口有滿足感。

豆芽韭菜花炒砂肝筋~

A5和牛坑腩~

日本炒麵~

椰子雪糕和柚子雪葩~

椰子雪糕原來個殼真係椰子㗎,好香濃椰子味,不太甜,柚子雪葩入口酸甜酸甜好清香,日本直送啊!👍👍

結語~食材鮮令口福解思鄉情😂

2020-12-09