2019-09-09 842 瀏覽
今晚真係不得了,無意間發現到呢間咁特別嘅大排檔,由個名睇已經覺得佢好搞笑,仲要係樓上舖嚟,一開𨋢已經充滿驚喜,因為佢喺門口嘅係一對好80年代酒樓嘅經典龍鳳,入到去有好多唔同嘅招牌同舖位都係80年代街景咁,而播嘅音樂都一樣係80年代尾,耳熟能詳嘅流行歌曲,佢仲要細心到一首中文一首英文咁夾雜住,最唔少得係哥哥張國榮(我偶像),梅姐,Michael Jackson 等等,真係未埋位,我已經愛上呢度。而最驚喜嘅係一班侍應哥哥仔姐仔都著返白色茶記大排檔果種制服,好好笑容咁上前招呼你問你有冇訂位又安排位置咁,真心一讚係佢地個個都好好笑容又好有禮貌。睇一睇個餐牌,食嘅嘢就唔係普通大牌檔咁簡單啦,價錢都唔平。揀嚟揀去,樣樣都想試,但荷包厚度有限,所以嗌左個晚餐必食三寶,另外再加個韮菜豬紅同家鄉藕餅。未講食物,先講下個飲品先,因為我見到隔離檯個個都有隻戰鬥碗,覺得好過癮,所以都同男朋友嗌左支青島裝裝b🤣好啦,第一樣嚟到係三寶之一嘅招牌瑤柱走地雞,佢啲瑤柱品係啲bb瑤柱,而係真係大大粒果種,一舊舊審左喺面。而隻雞都好滑,冇乜皮下肥膏,好嫩滑,啖啖肉,另外仲有兩個唔同嘅醬俾你點,分別係泰式辣醬同薑蔥蓉。但我

好啦,第一樣嚟到係三寶之一嘅招牌瑤柱走地雞,佢啲瑤柱品係啲bb瑤柱,而係真係大大粒果種,一舊舊審左喺面。而隻雞都好滑,冇乜皮下肥膏,好嫩滑,啖啖肉,另外仲有兩個唔同嘅醬俾你點,分別係泰式辣醬同薑蔥蓉。但我自己鐘意原味就咁食多啲。

然後就係個黑松露蝦多士,佢炸到多士脆卜卜,黑松露又好香,唔錯。

最後一寶就係椒鹽炸鮑魚,佢啲鮑魚真係好厚身好大隻,一啖咬落去爽到不行,不過略嫌佢用椒鹽嘅方式味道太濃,蓋過咗鮑魚本身嘅甜味。

然後就到個韭菜豬紅,豬紅好滑好入味,韮菜都好香好甜,個辣汁又夠惹味,好正。

最後就係家族花枝藕餅,嚟之前我以為係會好彈牙果種,但原來呢個係以蓮藕做主角,所以比較粉,但味道都好好食,而且兩個人食真係好飽肚。

整體嚟講,兩個人食左600勁絕對唔平,但係我真係好鐘意佢個環境,再加埋佢地嘅服務,我諗我多左個經常想嚟嘅餐廳了。
2019-09-08