2016-06-17 840 瀏覽
仲記唔記得90年代有個電視節目叫六六無窮呢? 仲記唔記得講咩呢?六六無窮就聽過啦,咁陸陸雞煲又試過未呢? 其實呢間餐廳早前係雜誌講過如果身份證號碼或者名有個陸/6字,黎光顧就有優惠,所以先對呢間餐廳有D印象。今個星期日係父親節,為左廢事正日同人逼,我地決定提早係平日慶祝,因為爸爸鍾意食雞煲既關係,所以都揀左黎陸陸雞煲火鍋煲到食。陸陸雞煲火鍋為於旺角白布街,地鐵站行過去只係5分鐘左右,我地六點幾就到,好彩都未係好多人,仲未要等位。坐低左之後,店員就俾前菜我地,有車厘茄同埋螺肉,點解食雞煲會配呢D前菜既呢? 真係有點兒唔明白。坐低後同開始點菜啦。雞煲有分大同埋例牌2個SIZE,我地一行4人,比較上細食,所以叫左個例牌算啦。係諗緊要咩辣度既時候,店員就過黎問我地平時多唔多食辣,我地話間唔中,佢地就提議試個小辣啦。點菜係好似酒樓咁用類似點心紙既形式咁劃,食物既選擇都好多,有D仲幾特別。無幾耐,雞煲就黎到啦,煲咗一陣之後侍應就過來幫手攪拌一下,仲提醒我地小心燙到手。雞肉靚就幾靚,不過都幾多骨,食落有D攰,辣度方面,一D都唔辣,只係有麻既感覺,下次可以試下中辣。D 雞食到7788時,店員就幫我地加

前菜
陸陸雞煲 (例)

D 雞食到7788時,店員就幫我地加湯,我地可以揀清湯同辣湯,無辣不歡既我地當然揀辣湯啦,湯底慢慢滾下滾下,我地就可以開始加配料啦。
響鈴
呢到既響鈴係自家製既,唔油之餘仲浸10秒就食得,吸收左辣湯底既味道後,真係幾好味。
日式叉燒片 ($88) +四寶餃($60)
四寶餃既四寶分別係雲吞,水餃, 白菜豬肉同埋魚皮餃。 皮薄之餘餡料仲幾豐富,浸完係辣湯底後食真係好好味。

至於日式叉燒,平時用黎送拉麵就多啦,今次浸住係辣湯到食,真係好過癮,值得提既係D叉燒烚完後仲保留到日式風味。
百花釀油條
百花釀油條: 油條脆卜卜,釀入左豆腐,呢個食法都係第一次,真係夠晒創意,同響鈴一樣都係浸一浸湯就食得,味道好特別。
日式玉子燒
日式玉子燒: 玉子燒食落好香滑,不過浸係辣湯到食好似唔係太夾,如果配清湯可能會好D。
鮮菜籃
老人家鍾意食菜,所以菜係必叫既。陸陸鮮菜籃,,有生菜,油麥菜,粟米,金菇等等,非常豐富, 蔬菜係最容易吸收辣味,浸過辣湯既菜,真係食到好過癮。
初初食雞煲時真係只覺有微麻味,但係食落好似越來越麻咁,真係想知點解,不過就一D都唔辣,鍾意食辣而又食得辣既朋友真係可以第一次黎時已經挑戰佢個中辣啦。