2018-08-20 525 瀏覽
經朋友介紹去咗呢一間比較隱蔽少少但係地理位置好好嘅私房菜,就係世貿廣場對面嘅樓上店,朋友同我兩個人一早已經打定比餐廳定位。當晚餐廳就預備左10個菜式俾我哋,我哋都同餐廳講仲有啲咩食同埋唔食等佢可以盡早預備。蘑菇花膠湯,通常出邊嘅都係忌廉蘑菇湯梅子蕃茄,呢度用咗花膠,同埋蘑菇。味道好濃而且好有花膠滑嘅感覺,好有營養同埋骨膠原。梅子番茄,冷蕃茄作為頭盤,師傅冇用普通醋作為調味反而用咗梅子,感覺較為清新而且開胃。花雕魔鬼蛋(雞蛋用花凋酒浸三天)底部用炸麵,由於用花雕酒浸過所以雞蛋有酒香嘅味道食落去同一般嘅唔同。而且下邊有啲炸麵喺度咬落去都幾有好感唔會太單調。冬蔭功沙律(沙律菜),其中一樣特別菜式就係呢一個沙律 ,好多時食到嘅都係千島醬或者就咁沙律醬但係呢一代用咗冬陰公嘅醬汁,酸辣嘅感覺都幾開胃。鵝肝芝士卷,食完啲前菜就俾咗啲主菜,外皮比較香口,亦都有好香濃嘅鵝肝同埋芝士味。感覺新穎。慢煮雞柳,做咗慢煮既方式可以保存左雞柳嘅鮮味,小小粉嫩嘅感覺,而且亦都有滑溜調味足夠。辣椒膏炒蜆,炒蜆亦都非常之新鮮用咗辣椒膏,不過就唔係好麻既感覺而係香辣嘅感覺。份量適中每一個蜆殼入邊都有肉。而且亦都大大隻。煙

蘑菇花膠湯,通常出邊嘅都係忌廉蘑菇湯

煙肉魚塊(番薯茸加石斑),最底層係番薯茸上面有石斑,再跟上一層就係煙肉。呢個配搭都幾新,首先食落去煙肉嘅香,再嚟就係好滑嘅魚塊,下邊有少少甜甜地嘅番薯,三重唔同嘅享受。

係我哋以為啲菜式已經就嚟上晒嘅時候,原來師傅仲準備咗意粉,我哋就食埋佢啦。

豆腐布甸,終於到咗甜品,豆腐非常之香濃, 而且賣相非常漂亮有少少玫瑰花道 ,香氣撲鼻。

非常滿意朋友嘅介紹,有機會一定要再嚟呢度品嚐。