2016-09-23 6956 瀏覽
Fa Zu Jie–法租界,曾經聽我過朋友ge朋友提過,高級私房菜而水準不俗,最後同女友誤打誤撞就book好左來試食,不過就算book左,要搵成功搵到門口入都要經過智力測驗先得,最後我同女友係問樓下附近路邊一個攤檔,進入小巷,再上一樓搵到傳說中ge純白之門,成功抵達,搵食艱難莫過於此。Menu咁有詩意ge菜名真係好少見。油揚 (あぶらあげ)包住溫泉蛋,淡而香,配搭金華火腿,加埋少少咸,非常開胃,日式腐皮唔難做,最難其實係要創新配搭口味,FZJ就配合左時下好流行ge流心溫泉蛋,淡淡地有蛋汁加埋少少金華火腿甘甘咸咸,做頭盤啱啱好。Curry蟹粉,curry & 蟹粉 都唔係每一個人都鐘意,呢一味我相信如果鐘意ge一定好鐘意,配墨汁脆片,蟹粉食得出有鮮味,配搭咖喱其實唔算特別,主要係味道難掌握,味道偏重,少少提子醋為粉綿上添花,好有貴氣ge一道菜。 (有薄荷薑茶refresh一下口腔味蕾,幾細心。)Boston lobster配薑汁敦奶,龍蝦一定新鮮,薑汁敦奶,夾海鮮湯底。當以為龍蝦係主角ge時候,其實湯底更加吸引,非常鮮味濃郁,問過店家係用蟹、龍蝦、魚一齊煲,所以亦加左糯米丸點湯食,必食之

Menu咁有詩意ge菜名真係好少見。
流動的陽光 遍地秋風 福
四季 明媚
Boston lobster配薑汁敦奶,龍蝦一定新鮮,薑汁敦奶,夾海鮮湯底。當以為龍蝦係主角ge時候,其實湯底更加吸引,非常鮮味濃郁,問過店家係用蟹、龍蝦、魚一齊煲,所以亦加左糯米丸點湯食,必食之選。
浮床上的龍蝦與小丸子
Pork belly &cuttlefish配意大利蛋麵,五花腩好入味,一般食到ge五花腩都係賣一個字﹕肥,但FJZ就用敦去煮,好處係唔會破壞肉質,所以唔會一咬塊肉就散開,好淋之餘保留到肉汁,蛋麵有輕輕ge松露味點綴,傳統味道,各方面都好高水準。
慢燉五花腩 柔嫩墨魚
五花腩
雪耳牛肉加拿大野米(sushi!?),全晚最有創意ge一道菜,用左加拿大野米,我都係第一次試,問過店家,原來佢係野生水稻,而且一定要野生探摘,營養價值非常高,底下配糯米飯團。好複雜ge味道,整體仍然係似名貴版燒牛肉sushi。

Fun tips:店家見我想當成sushi成件食,就從旁教學,原來要切細少少,再點d熱情果sauce先食,但雪耳其實比較難切,建議應該先剪細,食起來先比較方便。
秋田裏 沒有野馬的牛仔
最後甜品,食到最後先發現原來菜單安排好有心思,全晚我地發現食物都偏濃味,去到最後確實需要清涼甜品,而菠蘿冰配青檸糕正好滿足需要!有心思係要讚!味道OK,甜品來講唔算好甜,但波蘿冰最需要ge係清涼感,呢方面算係成功ge!
當冰球遇上曲棍球
2016-09-16