餐廳: The Lounge (香港JW萬豪酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: The Lounge (香港JW萬豪酒店)
資訊:

2020-07-26 3477 瀏覽
之前我同男友都食過金鐘 JW Marriott coffee shop 同澳門 JW, 覺得熟食好正,今次 k look有優惠,呢間又平 d ,我地就試下喇~食物就係晒呢到,甜品係樓下以呢個價錢黎講,自己都覺得算幾多選擇!壽司部唔算多款式,魚生都係d基本款式,但壽司飯非非常咁高質!餐廳特意註明係黎自邊個產縣既日本米!本人好鐘意米飯,次次出街食野都會食飯類,無米氣個人會羅羅攣。呢到d飯粒香軟,仲充滿水份,好似食高級日本餐廳魚生井既飯底咁,非常好味!天婦羅隻蝦無咁厚身,都岩既,太厚炸唔熟,大約手指咁粗,全部係蝦肉,唔係用厚粉槳濫竽充數。汁料可以自己加蔔白蓉,薑末同天婦羅汁,真係好夾,唔係間間餐廳都會有薑末加落去,但呢個小小既材料,會提起成日食材既味!我覺得呢到既日式野做得幾好,佢唔係好多款式或者用貴價食材。佢係用d好基本既野,但配塔好細心,加埋有質素既食材,好似日式家常料理,但已經好好食!跟住就要講下呢款鮮蝦水餃!可自選雞湯,豬骨同蕃茄魚湯,即點即煮!我 encore左全部湯底,最推蕃茄魚湯!有睇過我食評都知,我點樣分辨佢係咪真材實料呢?蛋白質遇熱會凝結,如果材料新鮮,營養豐富,熱湯凍左,

食物就係晒呢到,甜品係樓下

以呢個價錢黎講,自己都覺得算幾多選擇!

我 encore左全部湯底,最推蕃茄魚湯!有睇過我食評都知,我點樣分辨佢係咪真材實料呢?蛋白質遇熱會凝結,如果材料新鮮,營養豐富,熱湯凍左,自然會有質蛋白依係面啦!今次我見到喇,唔係次次出街食飯都會見到佢嫁!

隻水餃都好充料,食左咁多隻,隻隻都充滿蝦肉,仲要大大粒又厚身,調味得宜,無雪味,爽滑彈牙!隻蝦真係厚到好誇張,食左好好好多碗!

蜆肉味噌湯, d蜆唔洗話好大隻,以做湯黎講,夠鮮就足夠,湯有蜆味,夠晒甜!想食蜆肉既開始時要去拎喇,食到中段已經會比人拎晒,只餘下湯。

甜品部被餐廳放棄了,見之前食評已有提及,不再多談。

最後,我同男友見到呢個飲品部,心花怒放,因為男友最鐘意飲凍野,d飲品放晒係 d冰到好似好正咁,於是我地一人一枝拎埋位。到坐低時,有個層員急急腳走過黎拎番,佢話要按枝收費!! Fine~ 有咁多野食,我地覺得加錢再買就無謂喇!講真,個感覺真係麻麻,我地飲得你幾多枝?!個位係上去拎野食既必經入口,可以想像如果有小朋友見到實會想飲,結果又要父母洗埋d無謂錢,可能會有少少掃興。

總括,我覺得食物對得住價錢,但負責賣單既男友就碎碎念,話款式少又無質素,話寧願比多d 錢,要食番 marriott coffee shop喎🤷🏻‍♀️