2019-08-12 63 瀏覽
因為男朋友係拉麵大王,最鍾意不停周圍搵拉麵舖試試,所以今次就去左哩間金鶴試試一入去環境好日本餐廳,裝潢比較偏黑白風,吧台餐桌都係黑色,然後配餐廳音樂播左好多首2000年代既日文歌,侍應好友善地就帶我地入座雞白湯拉麵呢個拉麵就係男朋友叫嘅,拉麵上面嘅炸牛蒡非常突出,配上叉燒同雞肉,成個擺設係好有心思嘅藝術。牛蒡即炸即食,爽脆而唔油膩,雞肉真空烹調所以好嫩,叉燒肥瘦均勻,而且好入味。雞湯同其他餐廳唔同嘅係,雞油同湯汁混合得好透徹,唔會油湯分離,每啖湯汁都好重雞湯香味,非常突出黑蒜醬油湯拉麵我點解呢個拉麵係其他拉麵餐廳少有嘅款式,通常拉麵餐廳都會選擇黑蒜配豬骨湯,不過呢間餐廳就反而配醬油湯,所以比較清但不失佢嘅特色。呢個拉麵無炸牛蒡,但仍然都有雞肉同叉燒,同時加埋其他配料擺設都好精緻,食落黑蒜油香同醬油湯都出奇地相配,味道好出色雞胸肉串燒雞胸肉燒得非常恰當,調味十足。除咗雞胸肉外仲有雞胸軟骨,非常抵食總的來說,呢間餐廳比到好大嘅驚喜,唔止係款式少見外,裝潢都非常有格調,食嘅氣氛好好,適合情侶品嚐

2019-07-04