2016-10-13 1264 瀏覽
今天來到位於九龍城寨公園旁的城南道食蠔,平時到九龍城食泰國野多 今次過黎食蠔都係第一次 冇計啦 最近係要補一補蛋白質...這間專門食蠔既蠔門宴同旁邊果兩棟住宅(豪門)個名咁似既 可能個老細住係入面都未定 哈哈一入到黎見到門口擺左兩濃生蠔既擺設 都幾特別!今日D蠔睇落又幾新鮮酒台擺滿左各試各樣既青酒 原來蠔有一種煮法係要利用清酒落去浸 唔知有冇用蠔黎做既飲品呢 如果有都幾特別  講真,一邊食蠔一邊品嚐美酒 都真係幾嘆!呢到D環境夠清靜 入面又有間獨立房 有時約下女朋友黎傾下計食蠔都唔錯 附近又近九龍糖..哈哈呢個套餐好似唔錯 由前菜到主食再到甜品 可以食到唔同做法既蠔 價錢黎講500蚊可以食到咁多款菜色 都唔算貴  如果有番杯特色飲品或者一小杯清酒飲下就更好啦   呢到可以食到唔同產地既蠔 其中令我印象最深刻的當然是這隻肥美的南非蠔,體積當然比日本珍珠蠔大很多 咬落去非常飽滿 夠晒大隻放入去可以填滿晒個口 很清新的感覺 有小小甜甜地 又有小小像生文魚既口感 好滑又清甜 而且又不會感到海水果種太咸 因此我主力推薦這道菜色!這款蟹籽沙律的酱汁和配菜調得剛剛好,食落唔會好溜,甜酸度剛剛好 蔬菜
一入到黎見到門口擺左兩濃生蠔既擺設 都幾特別!
今日D蠔睇落又幾新鮮
這款蟹籽沙律的酱汁和配菜調得剛剛好,食落唔會好溜,甜酸度剛剛好 蔬菜非常爽脆 最重要既係蟹籽真係好多好多!
刺身方面這裡的魚片都比較新鮮 刺身都是厚切 我最喜歡的是這款凡立貝刺身咬落去肥美彈牙 嫩滑的表層 厚實的內層 食落很有口感 點用的酱汁是用比較高級的芥末 加強了刺身本身的鮮甜味!
煙燻蠔

蠔食落口感特別 非常干身 蠔香十足 而且食完不會痴牙 配上紅酒會更加合適不過

不需要點上任何調味都十分美味!
江田島蠔飯

套餐當然有一款是主食才會感到飽肚,這碗飯雖然顏色美觀 ,但食落口淡而無味 只有飽肚感 飯又沒有海鮮的鮮甜 米又不夠痴軟 我認為加點芥末 味道會好一些...
西式蠔湯

很香濃的西湯,並沒有奪走這一大口蠔的香味 食生蠔前享用這款湯非常暖胃 口感有點像芝麻糊,配上大大隻的蠔 一點也不單調,非常好的配搭!