8度餐廳

Café 8 Degrees
餐廳: 8度餐廳
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-10-07 10176 瀏覽
8度海逸酒店既10週年抺茶下午茶套餐,$98每位不連加一咁抵,梗係要黎試下啦😁近呢一年好鍾意食下午茶,高級少少至中價都試過。下午茶除左講食物質素之外,賣相同presentation都好重要,黎得食下午茶都係想放鬆下慢慢enjoy,打個卡咁啫😉😂我地一早已經book左呢個優惠,早半個鐘係G/F餐廳門外輪候。現場有不少客人同我地一樣早到,時間一到大家都衝上前,有少少混亂。安排方面不完美,尚可改善。當我地拎出已print 的booking form,reception先告訴我們要上2/F入座,而booking form地址係寫大堂的。到我地上到去,完全冇路牌或工作人員帶路,最後我地經過一系列的客房,穿過泳池,先搵到原來我地被安排係poolside cafe。輪環境,樓下大堂grand d 開揚d。我對於環境方便有d唔滿意的😢Tes set上得好快,等我地成間房仔坐滿人時,侍應就開始上下午茶。侍應亦有禮貌地問我地要熱或凍的綠茶。賣相傳統,用左三層架放置鹹甜點,脆雞同薯條則分開擺放。如果可以把炸雞同薯條用靚d既碟上效果會更好,而家有少少格格不入,好似食食下teaset叫左鄭嘉穎黎送外賣咁😅😅抹茶

抹茶芝士蛋糕:好膩,死甜味
抹茶千層蛋糕:千層皮又厚又乾身
芒果拿破崙:酥皮唔脆

抹茶巴伐利亞蛋糕:都係死甜,抹茶味唔香
英式鬆餅配抹茶忌廉:忌廉唔滑

煙三文魚他他伴蟹籽:最好食係呢樣
芥末鮮蝦沙律:沙律正常,不過唔鍾意芥末醬
黑松露蟹肉沙律開面三文治:一般都會用多士,呢度用麵包,可能知好難keep到脆😂

炸薯角伴綠茶鹽:薯角皮仲係度喔😂我估係一次過炸起,所以食落唔脆
脆香無骨雞翼:正常
茉莉綠茶:正常

其實賣得呢個價錢,我都對佢冇咩期望,純粹貪平先黎😅不過食完又覺得與其用百幾蚊,仲要搭車黎土瓜灣食,不如俾多少少錢食好d。轉個角度諗,如果純粹想搵個地方hea兩粒鐘,百零蚊又有冷氣又有野食都幾抵既😂食物質素就麻麻地架啦,叫做對得住價錢囉😉
下午茶