2018-10-19 175 瀏覽
漢堡包喺香港,唔係特別受歡迎嘅項目。始終你幾十蚊去老麥又有得食,比多幾十蚊去普通西餐廳仲有人serve埋㖭。加上佢本身喺美國係快餐,好難解釋點解要用一百幾十去食一餐漢堡。但今日啱啱完咗一單大project,想慰勞自己,食啲邪惡又美味嘅嘢,呢間米芝蓮推介嘅漢堡店即刻浮上心頭。去到睇menu,Classic Burger 要$100而duck fat fries 要$30,加埋飲品百五蚊,係有啲奢侈。一條友對環境要求唔大,一心為食物而來。全店都是美式causal裝修,座位清一色高枱高凳,食完快快走。去櫃台自己攞,果然外表超邪惡。講咗薯條先,呢隻薯條聲稱用鴨油炸。食落係比其他地方香脆,而且條條實肉,調味亦恰到好處。雖然可以落茄汁提味,但就咁食都唔覺口乾。講真,$30一份又算OK嘅。漢堡就揀咗Medium,由於包身太高,要撳一撳扁先擺到落口。肉汁未咬已經漏緊出嚟,果然係高質牛肉。入口當然比老麥同一般西餐差天共地,主要係有牛味又有咬口,外層煎到焦香以鎖住肉汁,裡面仍然保持微暖但唔會有生嘅感覺。加上塊漢堡厚度夠,每啖都係滿口油香。伴隨嘅芝士亦係靚料嘅Cheddar Cheese,令成個包唔會太膩。

去櫃台自己攞,果然外表超邪惡。

漢堡就揀咗Medium,由於包身太高,要撳一撳扁先擺到落口。肉汁未咬已經漏緊出嚟,果然係高質牛肉。入口當然比老麥同一般西餐差天共地,主要係有牛味又有咬口,外層煎到焦香以鎖住肉汁,裡面仍然保持微暖但唔會有生嘅感覺。加上塊漢堡厚度夠,每啖都係滿口油香。伴隨嘅芝士亦係靚料嘅Cheddar Cheese,令成個包唔會太膩。食完好有滿足感。
2018-06-14
  • classic burger