❀ La Paloma #西環 ❀❗鼎鼎大名西班牙餐廳係咪真係咁好食?❗——————————————————一段時間冇出post,大家唔好忘記我🤣今次介紹嘅係幾出名嘅一間西班牙餐廳,位於西班牙樓上鋪,大廚係經驗豐富嘅Chef Alex Fargas!售賣多種不同種類嘅西班牙菜式,一向深受歡迎,之前亦有見過社交平台推介🔥不過今次去到,感覺又冇想像中咁特別🙈。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 生牛肉壽司 (4/5)店員會即席喺面前燒熟牛,有入口即溶嘅感覺。牛嘅油香配上底下烤香嘅飯,唔錯。☞ 日本鮮帶子配芒果莎莎及椰子汁 $148 (3.8/5)一塊塊薄切爽口嘅帶子,配上清新嘅芒果莎莎醬,係幾唔錯嘅開胃前菜。不過因為係薄切,我覺得口感就冇咁滿足。.☞ 蒜香辣椒煮大蝦 $138 (3.7/5)一道非常經典嘅西班牙tapas。蒜香辣椒橄欖油煮大蝦🍤,非常香口。不過稍嫌啲蝦有少少老。.☞ 牛面頰配薯條 (4/5)牛面頰一向係我其中一個最喜愛嘅牛肉部位,真係非常之腍,而且有好香濃嘅牛肉汁。薯條就正常嘅粗切薯條。雖然感覺唔係好有西班牙風味,不過都唔錯嘅。.☞ 傳統華倫西亞雞肉、迷迭香配青豆給阿枝竹燴飯 $338 (3
❀ La Paloma #西環 ❀
❗鼎鼎大名西班牙餐廳係咪真係咁好食?❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 生牛肉壽司 (4/5)
店員會即席喺面前燒熟牛,有入口即溶嘅感覺。
牛嘅油香配上底下烤香嘅飯,唔錯。
生牛肉壽司

☞ 日本鮮帶子配芒果莎莎及椰子汁 $148 (3.8/5)
不過因為係薄切,我覺得口感就冇咁滿足。
日本鮮帶子配芒果莎莎及椰子汁

☞ 蒜香辣椒煮大蝦 $138 (3.7/5)
一道非常經典嘅西班牙tapas。
蒜香辣椒橄欖油煮大蝦🍤,非常香口。
不過稍嫌啲蝦有少少老。
蒜香辣椒煮大蝦

☞ 牛面頰配薯條 (4/5)
薯條就正常嘅粗切薯條。
雖然感覺唔係好有西班牙風味,不過都唔錯嘅。
牛面頰配薯條

☞ 傳統華倫西亞雞肉、迷迭香配青豆給阿枝竹燴飯 $338 (3.6/5)
難得嚟到西班牙餐廳又點可以唔試吓經典西班牙paella。
飯粒非常飽滿,而且粒粒軟硬適中。
不過味道唔算好香濃,而且啲雞肉真係好鞋,唔算係好好食嘅燴飯。
傳統華倫西亞雞肉、迷迭香配青豆給阿枝竹燴飯

☞ Churros $78 (4/5)
基本上間間西班牙餐廳都必有嘅鬼佬油炸鬼!
呢一間炸得非常脆,內裏都變成乾脆嘅口感,我自己偏向鍾意有少少煙韌口感,視乎個人喜好。
配上朱古力醬,都係個唔錯嘅小食。
Churros

——————————————————
✨整體味道: 3.7/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度:3.9/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
夜晚嚟到,環境暗黑,店員大部份都係西班牙人,幾有風味。食物選擇幾多,質素中規中矩,可能我本身期望過高,但整體還好。
牛面頰配薯條
Churros