2021-01-20 3847 瀏覽
自從二人限聚令生效後,都好少去飲茶咯!這天茶癮大發,和愛人行開K11 Musea,都比我發現了原來高級酒樓都有做二人份點心,一籠兩粒蝦餃、一碟兩件韭菜棵,咁就啱晒2人去歎!梅菜燒腩包有BB你拳頭咁大,上面印有名潮招牌,好可愛!咬開,啖啖梅菜香,腩肉多汁,係絕配,是必食之選。潮式韭菜棵韭菜和蔥粒充滿潮州棵,封煎過脆皮,造成外脆內嫩,一啖咬下好滿足。炸兩腸將地道美食提升到高貴層次,炸過的瑤柱粒我最鐘意。家鄉煎餅薄餅的精萃在於夠薄,媽媽的溫暖手藝返晒嚟。名潮鮮蝦餃蝦餃大而鮮,蝦肉彈牙,餃皮軟糯,好此道者不會失望。和風蝦春卷 細心剪開4件,點上喼汁,春卷仍然脆口,食真D,原來仲有少少芥末饀,不過唔算好濃,怕辣者都啱食。芝麻卷兒時回憶「菲林卷」,上面有一抹金漆,賣相加晒分,芝麻味亦有香滑甜。鴛鴦水晶包分別用紅豆和蓮蓉做餡,甜點來說,是不錯選擇。黃菊少有提供這道茶飲選擇,揭開原來非常足料,沖出來卻不苦澀、啱啱好。功夫茶臨行前必飲,濃濃的、苦苦地,愛人就怕怕,我就好喜歡。

梅菜燒腩包

潮式韭菜棵

炸兩腸

將地道美食提升到高貴層次,炸過的瑤柱粒我最鐘意。

家鄉煎餅

薄餅的精萃在於夠薄,媽媽的溫暖手藝返晒嚟。

名潮鮮蝦餃

蝦餃大而鮮,蝦肉彈牙,餃皮軟糯,好此道者不會失望。

和風蝦春卷

芝麻卷

鴛鴦水晶包

分別用紅豆和蓮蓉做餡,甜點來說,是不錯選擇。

黃菊

功夫茶

臨行前必飲,濃濃的、苦苦地,愛人就怕怕,我就好喜歡。