2020-02-13 312 瀏覽
受疫情影響,好多茶樓都休業了,但這星期日想同家人飲下茶,咁唯有去點心舖啦,到了最近新開的美味軒。這是早午市的點心餐牌,除了點心,這裏還有碟頭飯,炒小菜,酸菜魚煲等,食物選擇挺多呀~茶方面是日要了鐵觀音,茶味很香不錯呢。招牌蝦餃皇蝦餃雖然不晶瑩通透,但很鮮味,混入了少許肥豬肉溢出甘香的豬油,不錯啊。魚肉釀虎皮椒大大件的尖椒,好好彩我食中個件少少辣,要帶辣勁先好味㗎嘛。鮮蝦腐皮卷真係物如其名,腐皮包著鮮蝦,無其他配料作填充物,半煎炸十分香脆。四寶滑雞扎好耐無食過雞扎又要返一籠先,大大件喲。內裏的四寶就有火腿,冬菇,芋頭同雞件,很入味,可惜沒有魚肚要扣分。皮蛋瘦肉粥家人話想食粥又點了一碗,幾好喎熱辣辣。皮蛋瘦肉也下得不少,很綿滑。碧綠鮮蝦腸仲有呢度出名的刮刮腸粉,要左碟蝦腸試下,未落豉油又真係白左啲嘅。加左豉油靚仔幾多,腸粉不夠煙韌也久缺米香,一般之作,但勝在好大碟,屬飽肚之選。白灼菜心最後仲有油菜一碟,而加啲菜咁貴,呢度好大碟抵喎。哈哈,眼濶肚窄叫太多啦,好飽呀~
茶方面是日要了鐵觀音,茶味很香不錯呢。
招牌蝦餃皇
魚肉釀虎皮椒
大大件的尖椒,好好彩我食中個件少少辣,要帶辣勁先好味㗎嘛。
鮮蝦腐皮卷
四寶滑雞扎
好耐無食過雞扎又要返一籠先,大大件喲。
皮蛋瘦肉粥
家人話想食粥又點了一碗,幾好喎熱辣辣。
皮蛋瘦肉也下得不少,很綿滑。
碧綠鮮蝦腸
白灼菜心
最後仲有油菜一碟,而加啲菜咁貴,呢度好大碟抵喎。

哈哈,眼濶肚窄叫太多啦,好飽呀~
2020-02-09