2020-04-23 383 瀏覽
最近被逼放假, 每日係屋企懶懶閒既我突然勾起條筋想飲茶食點心即刻message約個老友lunch去嘆茶佢就話不如去佢公司個邊一間叫望月軒既酒樓, 貪佢個view夠靚, 點心又好食我地特意約早少少, 因為驚一陣食飯時間會好多人好嘈侍應安排我地坐半圓型卡位, 坐得幾舒服, 但就唔會太望到海景, 不過都無所謂既點心紙上既款式都幾啱我口味最後我地order左蝦多士、松茸燒賣皇、瑤柱賽螃餃、流沙豬仔包同埋響鈴牛肉球每款點心都做得好唔錯蝦多士 - 甘脆可口, 蝦膠部份口感豐富, 香口食物永遠都可以令我好滿足, 點埋沙律醬食, 更加美味!松茸燒賣皇 - 松茸香氣充斥住口腔, 菇菌既獨特香氣令人難以抗拒。而且每一件燒賣都好大粒, 每啖都好滋味瑤柱賽螃餃 - 內裡除左蝦粒, 仲有瑤柱、冬菇粒同粟米粒等等...有種清爽既感覺, 唔錯流沙豬仔包 - 顧名思義呢個包係一個豬仔造型既奶皇流沙包。賣相非常別緻, 小朋友一定鐘意。內餡的確係做得非常流沙, 奶皇餡甜美誘人, 令人忍唔住秒殺哂成個包響鈴牛肉球 - 從來食牛肉球我既重點都唔係個肉球身上, 而係墊底個塊山竹。因為塊山竹會將牛肉球同後期加落去喼汁吸索哂入去,
即刻message約個老友lunch去嘆茶

我地特意約早少少, 因為驚一陣食飯時間會好多人好嘈

點心紙上既款式都幾啱我口味

每款點心都做得好唔錯
響鈴牛肉球 - 從來食牛肉球我既重點都唔係個肉球身上, 而係墊底個塊山竹。因為塊山竹會將牛肉球同後期加落去喼汁吸索哂入去, 個種滋味實在難以形容。不過牛肉球本身佢都做得幾好, 肉質鬆軟, 混有蔥同馬蹄粒, 加添不同口感同解膩