2021-03-31
家姐好掛住台灣菜,聽聞呢間手搖好正,即刻嚟試下~~台灣牛肉麵超多牛肉,好鮮嫰唔韌,麵無出面咁厚身,我比較喜歡這個軟身口感,還有配菜:紅白蘿蔔+小白菜+半隻蛋,感覺有蔬菜無咁滯幾健康鹽酥雞便當這個便當中間配有粉絲,好驚喜! 個粉絲的味道及口感似平時食韓國菜的炒粉絲,濃味又彈牙好正。至於主角鹽酥雞,入口不會太多炸粉,薄薄地又脆,呢下真係大讚!同牛肉麵一樣,都有好多蔬菜做配菜,仲有半隻滷水蛋,食起來不會太咁滯另外,再叫了小食:台灣夜市香腸好有夜市感覺的台灣香腸,不會像香港街頭的那麼乾身,好味!至於重頭戲,飲品~~~(凍) 黑糖紅豆鮮奶黑糖不太甜,之前飲好多出名黑糖手搖,個人比較覺得甜到有點滯,但呢間的黑糖系列,食飯配黎飲不會滯到食唔落飯,紅豆亦有三份一杯咁多,原先不知道還加了我最愛的珍珠,很飽,哈哈!(熱)黑糖珍珠鮮奶至於熱飲,記得要攪混D,一開始不記得攪,凈係飲到奶味,奶味都好重味好正,再攪就好有黑糖香味,好夾餐牌
台灣牛肉麵
鹽酥雞便當
另外,再叫了小食:台灣夜市香腸
好有夜市感覺的台灣香腸,不會像香港街頭的那麼乾身,好味!
至於重頭戲,飲品~~~
(凍) 黑糖紅豆鮮奶
(熱)黑糖珍珠鮮奶