1K
2018-07-24 426 瀏覽
世人都阻止唔到黑糖嘅發展了,繼黑糖珍奶後,呢間小店推出左黑糖珍珠雪糕,襯週末去元朗就試一試。好耐之前光顧過一次買飲料,之後經常推出啲造型吸睛嘅雪糕,都引唔起購買慾,反而因為黑糖,我來了,鋪頭都充斥住黑糖味。黑糖珍珠髒髒杯有兩款,分普通杯、升級杯,以特濃鮮奶雪糕為基底,前者加黑糖醬、黑糖珍珠;後者係額外有威化餅同蛋卷,定價$32/38。就咁睇餐牌照片,感覺上普通杯嘅份量細大半,C9心態,我就揀左大杯裝。黑糖珍珠髒髒 $38/升級杯雪糕到手幾有份量,有好奇心想試,但又得一個人食最好點細杯。賣相同圖片相符,幾有心製作黑糖掛杯,因為杯邊紋路係好完整一圈圈的,後面會睇得比較清楚,貫徹小店好多出品都為相機食先而設。先講欣賞嘅地方,威化同蛋卷係脆的,亦冇平價蛋卷味雪糕份量唧得多,滿滿一杯,面頭嘅便便形保持得到,但底層嘅雪糕基本上已融化。雖然話係特濃鮮奶味,實際上奶味唔係太重,反而只有一股死甜。最出事係質地,厚厚實實,每一啖都好膩,寧願做得輕盈啲更好黑糖珍珠偏細粒,部份煙韌,部份個芯係硬的,甜度偏高。餐牌:

黑糖珍珠髒髒 $38/升級杯
黑糖珍珠偏細粒,部份煙韌,部份個芯係硬的,甜度偏高。
黑糖珍珠髒髒

餐牌: