2017-07-03 663 瀏覽
原來炑八是富臨集團旗下的韓國燒烤店,有幾間分店,老公話去試韓國烤肉,所以今晚約了七點半來到了,估唔到已經有人在等位,好彩我們早就訂了位😅😅我們被安排坐近門口位置,侍應將一牌板放在兩張枱中間,避免和其他人搭枱👍👍見到餐牌上新款二人餐,便叫了一個大帶子烤肉餐($520),有帶子、大蝦、豬頸肉、豬五花、特級牛筋骨、牛筋骨肉、芝士豬排沙律、夏日冰麵,仲有些蔬菜及生菜。因為我們想試新嘢,就叫了一杯係薄荷青瓜,另一杯士多啤梨藍莓,兩杯味道清淡,吃完肉類再飲一口,可以解除油膩感覺。第一時間就有韓式配菜,最好味係辣泡菜,味道比較外面的韓國泡菜辣,一路吃烤肉一路吃些泡菜會覺得沒有咁油膩。侍應為我們開爐後,就將芝士粟米蛋漿及泡菜蛋漿倒在爐的兩旁,味道是好香,可惜掛住燒烤肉,發現時已經太遲了,老咗冇咁好食。🤣🤣嘩!個套餐的肉類用一個好似high tea下午茶的架裝載著,好靚呀,個feel好正,I like it😍😍😍帶子比平常大,又厚又鮮味,我冇燒到完全熟,因為太熟就浪費了咁好的珍寶帶子。大蝦已經剝殼,燒熟後,蝦身爽甜而且彈牙,很新鮮喎,可惜得四隻,下次要單點😉😉豬頸肉條狀,燒熟後咬落去,油脂豐富而且有肉味

士多啤梨藍莓和薄荷青瓜

泡菜

芝士粟米蛋漿及泡菜蛋

High  tea式架

大帶子烤肉餐

豬頸肉條狀,燒熟後咬落去,油脂豐富而且有肉味,我覺得切條比切片更好食好多😍😍😍

特級牛筋骨有兩件,油脂分佈平均,最好用交剪剪開,先燒會好些,筋骨完全沒有醃過,只有牛肉的鮮味,雖然唔係好淋,不過唔靭,我就加了些海鹽就更加好味。
大帶子烤肉餐

牛筋骨肉就已經醃好,味道有些醬油味,而肉質就淋淋地,係傳統韓國味道,我好鐘意👍👍👍

我唔想食咁多肉,所以我冇食豬五花,芝士豬排沙律,不過老公話幾好味。
芝士豬排沙律

我鐘意個冷麵,有乾冰在出煙,視覺效果一流,侍應幫我們撈勻之後,泡菜混合冷麵,味道好開胃,夏天吃冷麵最正👍👍
宮廷冷麵
冷麵

飯後甜品我們揀了濟洲柑橘水信玄餅,這個很少在其他地方有得吃,所以揀了做甜品,一份有兩個玄餅,份量都幾大,玄餅吃落彈牙而沒有味,加埋柑橘蜜就剛剛好,食完肉類食些柑橘就無咁膩😋😋

士多啤梨藍莓和薄荷青瓜
泡菜