2020-12-02 1457 瀏覽
香港有得烤魚嘅地方其實都唔少,但作為鍾意食烤魚嘅我,真係會返食嘅就真係唔多。一直都聽朋友講尖沙咀有間烤魚好好食,但係我唔係成日都有位。咁啱今日放假,竟然發現呢一間尖沙咀嘅烤魚店係黃大仙都開咗分店,而且係平日午市用app 仲有半價優惠添,今次為大家推介嘅係位於黃大仙嘅小魚兒分店。喺黃大仙A出口行過去都要大約五至十分鐘嘅路程, 雖然唔算好近,但係勝在唔係好多人。一入到去侍應招呼都好唔錯,我哋細心介紹唔同魚有咩分別,佢介紹海鱸魚比較滑,江圍魚肉質就比較厚,油份比較多。其實我哋最主要都係想小骨😂😂 ,所以就隨便點左個平啲既海鱸魚配巫山麻辣魚什豆花口味(中辣), 再點左萵筍、寬粉同埋餐肉粒大約10分鐘左右,條魚就準備好上菜了。果然不出所料,肉真係幾嫩滑,而且唔算好多骨,上邊有啲辣椒粒、洋蔥、芫荽、蒜粒做調味。其實一開始嘅味道已經好出,好多時係出面食嘅烤魚都要烤一段時間,啲辣味同埋香味先慢慢滲出嚟。而且我哋之前試過去第二啲餐廳食烤魚,烤咗一陣就乾晒水要人加湯,今次當然冇呢件事發生,而且仲幾好食添,如果你鍾意食辣,我會推薦你食中辣或者以上會更加嘢味。除咗烤魚之外,不得不提嘅係仲有串燒可以食,我地點左

除咗烤魚之外,不得不提嘅係仲有串燒可以食,我地點左腩肉同埋雞軟骨,配上孜然粉口味,俾我哋想像中好食,而且價錢又唔算好推薦食中辣以上

後尾發覺其實烤魚已經附上左啲配菜,包括豆腐,寬粉,青瓜等等,但兩個人其實都食得晒,但個人覺得個餐肉就麻麻哋,一嚟切到好碎,二嚟好似冇咩味。

今次半價左之後人均大約$200,可惜得兩個人試唔到好多餸菜,希望疫情之後可以搵多啲朋友一齊食!