友人話要過黎新開的黃埔站尋食,,, 我唯有陪君子,,, 唯一要求係我食左好多餐日本同中式菜,, 今晚一定要食好西...餐~~有個地膽FRIEND 話黃埔站A出口果頭 L 型街有好多食肆,,,走去望晒成條街,係得喺正條街中間個門面最吸睛,, 似係食西野~~望過下門口MENU係西班牙菜中正我心水~~~一入門對正大BAR 枱,, 但又無比wine menu,,,原來7月先拎到酒牌,, 但而家可以比我地外來酒~~咁我呢啲酒鬼梗係二話不說衝去搵支紅酒返黎開!向來都有選揀困難症,, 我地點左個懶人小食set """Tapas Omakase"""(3-4人份量),,,廚師幫我諗埋~有4款野食,, 分別係: 香蒜牛油炒蘑菇,FISH & CHIPS 嘅FISH加脆紫菜碎喺面,火腿薯仔蛋餅,同埋木魚香煎西班牙青椒~個人黎講最鍾意個蛋餅,,, 入面一片片薯仔處理得幾好,, 唔會太稔或太硬,, 又保留啲質感,,好有咬口,, 中女friend 話覺得似台式的早餐果啲蛋餅 ~ 諗諗下呢幾樣tapas都有其他國家名(食)物的影子,,,有夠fusion~青椒食落有似日本的秋葵,,, 炸魚我就覺得似英式啲fish
友人話要過黎新開的黃埔站尋食,,,

望過下門口MENU係西班牙菜中正我心水~~~

原來7月先拎到酒牌,, 但而家可以比我地外來酒~~
咁我呢啲酒鬼梗係二話不說衝去搵支紅酒返黎開!
Tapas  Omakases

向來都有選揀困難症,,
廚師幫我諗埋~有4款野食,,

中女friend 話覺得似台式的早餐果啲蛋餅 ~
青椒食落有似日本的秋葵,,, 炸魚我就覺得似英式啲fish & chip 不過加紫菜版,,
呢啲mix & matches 都睇得出廚師的心師,,, 兩肉兩素的tapas 配搭唔會太膩~

民泰47  Signature  焗飯

啲上左年紀的女人硬係要食飯先安落,,
中女friend 拍板叫左呢個"""民泰四七招牌鍋飯"""
又幾搞笑,,,, 諗緊同佢餐牌上面果個西班牙炒飯個買相差不多,,有咩唔呢~
原來食落有我地廣東人食的臘腸小片,,,甜甜地咁~~ 其實都match 得到架喎,,
咁樣煮法都幾特別,,,, 有別傳統西班牙菜~~

焗西班牙乳豬

然後叫多個肉類 (男人梗係鍾意肉肉),,,,,點了這個"""焗西班牙乳豬"""
肉稔外皮超級薄脆!!!
乳豬味道幾好又唔會un,, + 好juicy~
呢個可以推~~

桂花烏龍Cream  Brûlée

我就唔係好甜品,,,佢叫左個"""桂花烏龍cream brulee"""咪試兩啖,,
又估唔到幾得喎,, 完全唔會係我最憎果啲甜品,,, 有果種毁壞性的甜味喺度,,
呢個brulee少少甜得黎又有茶香味~~~ 食完飲啖烏龍茶晃晃口幾好~
甜品半百但有咁嘅presentation 同心思配搭算係物超所值~~

呢度已經成為左我喺黃埔站的新蒲點,,
遲啲有埋酒飲,,, 呢個價錢加埋咁gei 食物質素,, 又坐得okay 舒服,,,
平時叫埋啲friend 過黎HH 放下吽豆都幾好~
離地鐵站又近,,, 真係黃埔食好西有酒飲又相宜的首選~!!
2017-06-13
Tapas  Omakases