2020-02-29 2248 瀏覽
最近大家都怕左病毒,紛紛走到嚟大尾篤呼吸新鮮空氣,我都無懼疫情,只要做好衛生措施,和朋友基本社交聯誼,也是必須的。大埔廣福道附近我哋搵到舒適的小店 HOMELAND,播着輕快的南美音樂,唔講咁多💛美食由同路人自己去發掘🥩Rose & Pu’er Dark Lager $68玫瑰正山普洱,呢度嘅 Local craft beer 好似唔錯,既然咁耐冇飲啤酒一於放鬆下,入口先有玫瑰的花香,after taste 回甘確實有陳年正山普洱的香味,手工啤酒就係有呢個驚喜!香酥炸雞粒 $68酒吧小食,味道果然濃厚,這個小食送啤酒一流,鹹香酥脆,雞粒啖啖肉又唔會好乾身。小食拼盤 $88賣相吸引,小食款式豐富,味道清新甜美又健康的南瓜芝士波。炸生蠔 外層炸得非常鬆脆,一啖咬落去蠔汁有爆開的感覺,口感美妙又 creamy。酥炸雞翼特色在於有柚子汁,酸酸甜甜好開胃。最後還有肉醬芝士炸粗薯條,熱辣辣香噴噴的粗薯條 是我的comfort food ,最啱就係安慰一下現在的艱難時候!香煎澳洲黑毛安格斯西冷 $158主食我還是喜歡吃牛,雖然不是頂級貨,香煎鎖緊牛肉汁精華,完美的脂肪比例,脂肪較少不會太肥膩。入口

Rose & Pu’er Dark Lager $68

香酥炸雞粒 $68

小食拼盤 $88

香煎澳洲黑毛安格斯西冷 $158
主食我還是喜歡吃牛,雖然不是頂級貨,香煎鎖緊牛肉汁精華,完美的脂肪比例,脂肪較少不會太肥膩。入口幼嫩帶少許咬口,牛肉味道香濃,點了 Medium 肉質鮮嫩,豐富美味的口感果然一試難忘!還有 side dishes 的薯蓉夠特別,薯蓉中有一些粒粒口感,食落比較豐富。

店裏面都是年青小伙子,大家一齊加油吧!

• 小食拼盤
  • Rose & Pu’er Dark Lager