2018-06-06 144 瀏覽
是日同老豆兩個人撐枱腳,老人家比較傳統比較鍾意食中菜,幾經挑選揀左銅鑼灣希慎樓上呢間名館,由於要就番放工時間所以book左7:30去到發現人流唔算多,但都係book左枱安全啲裝修比較清新簡潔,完全唔似一般傳統式既中式酒樓,感覺係似新派現代中式菜,所以都好適合一家大細老中青入到去無問飲咩茶因爲佢只有一款熱蕎麥茶,幾特別,飲落去清清地幾重蕎麥味,唔錯唔錯連平時只飲中式舊茶既老豆都仔細啲睇原來隻碗有條錦鯉menu整得幾靚,封面好似道門咁打開,款式好多有點心、小炒、海鮮、燉湯、甜品等等⋯⋯最後我叫左個炒飯,一個燒味,一款點心同燉湯。先上一個厚切叉燒肉質好幼嫩有肉汁多又唔乾甜甜地味道適中。糖心黑蒜燉響螺:一個黑鐵茶壺上,用品茗個啲小茶杯慢慢品嘗,一壺兩人份量岩岩好,入面都好足料,有黑蒜、響螺、雞腳、豬肉。味道好濃黑蒜味但又唔覺得油膩,燉得岩岩好連啲湯渣都食埋。再上一個和風櫻花蝦炒飯:飯炒得夠乾身一粒粒咁面頭鋪滿好多櫻花蝦,食落味道唔會太咸適中,食得岀廚師個炒功了得最後甜品:銀湖天鵝酥。入面係紫薯蓉,唔會太甜,好濃紫薯味鍾意紫薯既朋友一定會好鍾意,外形真係幾似天鵝,個頭用面粉整都食得。真係內外都咁
去到發現人流唔算多,但都係book左枱安全啲
連平時只飲中式舊茶既老豆都
仔細啲睇原來隻碗有條錦鯉
厚切叉燒皇
先上一個厚切叉燒
肉質好幼嫩有肉汁多又唔乾
甜甜地味道適中。
糖心黑蒜燉響螺
和風櫻花蝦炒飯
再上一個和風櫻花蝦炒飯:飯炒得夠乾身一粒粒咁
銀湖天鵝酥
最後甜品:銀湖天鵝酥。入面係紫薯蓉,唔會太甜,好濃紫薯味
鍾意紫薯既朋友一定會好鍾意,外形真係幾似天鵝,個頭用面粉整都食得。真係內外都咁得

整體黎講各種菜式好精緻,味道好好,內外都值得一讚
老豆食完都話呢間啲菜色『不錯』
2018-06-06