2021-09-28 280 瀏覽
唔知幾時開始鴻福堂都有賣貝果、歐包咁啱某日經過地鐵站俾我見到好似已經賣咗有一段時間🤔可能係我無知啩…😂上網查證原來係鴻福堂旗下嘅一間手作麵包店而有賣麵包既鴻福堂分店並不多兩隻手數得曬所以有幸經過見到都幾好彩😂其實第一次經過見到冇買因為唔知咩來頭🤣 上網check過後再次見到先儘管trytry佢兩次經過見到賣既麵包款式都係一樣好似都係得呢幾種🤔100%湯種吐司、全麥湯種吐司、伯爵紅莓軟歐、藍莓貝果,仲有一款唔記得係咩嘅紅莓軟歐😂·因為睇到係手作麵包先好想試🤤而且係「真」手作!見到每個麵包表面既焦香顏色深淺程度都唔同😂 揀咗兩款 - 藍莓貝果& 伯爵紅莓軟歐·✨ 藍莓貝果🫐🥯💰價錢:$18貝果淨係得一種口味揀Size 大小正常一個大約90-95克重我用蒸嘅方法翻熱 冇焗口感外皮煙韌,內裡鬆軟如果10分我俾7分味道唔錯 但唔係超好食嗰隻✨ 伯爵紅莓軟歐💰價錢:$22翻熱方法同貝果一樣係蒸口感鬆軟中帶少少煙韌口感食落口感同貝果好似味道上我略嫌伯爵茶味太重🥺如果你係伯爵茶控就應該會好鍾意或者係咁講 伯爵茶味同紅莓唔夾🧐所以食落去怪怪地…試咗兩款麵包個人口味比較鍾意藍莓貝果唔太甜之餘,帶少許嘅煙韌

唔知幾時開始鴻福堂都有賣貝果、歐包
咁啱某日經過地鐵站俾我見到
貝果淨係得一種口味揀
Size 大小正常
一個大約90-95克重
我用蒸嘅方法翻熱 冇焗
口感外皮煙韌,內裡鬆軟
如果10分我俾7分

食落口感同貝果好似
味道上我略嫌伯爵茶味太重🥺
如果你係伯爵茶控就應該會好鍾意
或者係咁講 伯爵茶味同紅莓唔夾🧐
所以食落去怪怪地…
伯爵紅莓軟歐

試咗兩款麵包
個人口味比較鍾意藍莓貝果
唔太甜之餘,帶少許嘅煙韌口感
就算牙力差D都食到貝果😂
比較啱大眾口感