2010-01-20 11 瀏覽
又是美好的星期一假期,當然不能浪費,朝早起身就出發周圍行下﹗前日無端端諗起呢間勝香園,都有成兩年幾無食過,搭車去到中環一路行一路問人,終於都俾我搵得番﹗時值12:30pm左右,人客已滿瀉,幸好一個人等位並不難,唔洗五分鐘見有人走就即飛身入座﹗兩張四人枱拍埋竟然可以坐到十個人,真係蔚為奇觀,見到來呢度既食客都應知有呢個安排,大家都無咩怨言,不停大叫待應阿姐快快幫手落單﹗待應姐姐忙得不可開交,叫佢十次九次都聽唔到,也許太多工作要做分不了心,所以佢一行埋黎我地全枱人都絕不放過,一次過落哂所有單﹗佢地又要出餐又要落單又要執枱又要安排食客入座,真係難為了家嫂,勁就勁在佢地雖然忙,不過落單一張都無漏喎,落完單十五分鐘左右我地成枱既食客都有野食喇﹗見到全枱食客都叫檸蜜脆脆,本來我都想食不過又怕食唔哂會浪費,如食家在一家可以share一個呢﹗我要了鮮茄牛肉腸仔麵,麵佢話係出前一丁,不過食落比較幼身,口感較遜,唔似我地平日吃開的一丁麵,如下次再有機會吃的話一定轉回吃通粉﹗成碗麵紅紅的,未吃已可聞到陣陣鮮甜的茄香,先喝一口湯,滿口鮮甜極之開胃醒神,蕃茄味極濃,我愛其天然新鮮的蕃茄味道,不會又加糖又加鹽似的

成碗麵紅紅的,未吃已可聞到陣陣鮮甜的茄香,先喝一口湯,滿口鮮甜極之開胃醒神,蕃茄味極濃,我愛其天然新鮮的蕃茄味道,不會又加糖又加鹽似的,這個湯底一喝便知是以大量鮮蕃茄調配出來﹗

牛肉份量都幾多,配上鮮茄來吃是最好味的﹔最後我連麵連湯一次過飲哂,食完成身暖哂。

特別要提提呢度既凍奶茶,十分濃郁香滑,奶同茶既比例恰配,錦上添花﹗

食完一點鐘打工仔放lunch更多更旺,排隊排到出街,講真除非你大把時間等位食飯,如果好似我地呢0的地盤佬得九個字食飯的話,來呢度食一定遲到而回﹗
第二次來勝香園
一個阿姐打八個