2023-08-02 818 瀏覽
雖然店名係潮州人,但唔係食潮州菜。取名原因係老闆父親希望老闆學習潮州人刻苦耐勞嘅精神,意義深長🤔呢間都算係🐷嘅飯堂之一,推介菜式包括酒味濃郁嘅醉雞翼同醉雞腎、口感嫩滑又入味嘅花膠米粉。不過🐷當日就剩係食左最鍾意嘅菜式,必食!🦪清酒大蜆拼廣島蠔湯米粉 $74湯底鮮香味濃,由於加左清酒大蜆,湯底仲散發住清甜嘅清酒味🍶飲完仲唔會口渴😋蠔同蜆份量唔算太多,蠔🦪都算大隻亦新鮮,好鮮甜。大蜆唔算太大隻,勝在無沙新鮮,清酒味岩岩好,唔會苦,更突出蜆嘅鮮味。米粉混雜少量芽菜,新竹米粉口感爽口彈牙,加上蔥花點綴,係完美嘅配搭😍!🍯媽咪龍眼蔘蜜 $16龍眼、花旗參蜜味道清甜香濃,飲完喉嚨都感覺到滋潤舒服,健康之選😋🍦美中不足就係當晚6點幾,D24榴槤雪糕已經賣哂🥲⚠️溫馨提示:米粉雖然好好食但份量唔多,🐷每次食都一定要大碗先夠,胃口大嘅朋友要留意囉~

🦪清酒大蜆拼廣島蠔湯米粉 $74

🍯媽咪龍眼蔘蜜 $16