2021-03-23 1007 瀏覽
位於銅鑼灣和灣仔交界的小小Cafe,如果唔係呢區返工,都未必知道呢一條後街新開左呢間小店。我就因為朋友介紹,呢一日又出開銅鑼灣,就跟住地圖同地址搵,過左鵝頸橋再行過兩條街左右就到啦~駱克道滿佈大小傢俬舖,三湘大廈的大門口雖然處於大街,但Hide & Seed就係大廈嘅後街,一係穿過大廈的lift lobby一係就行謝斐道直接入鋪~門面簡約的裝修,真的是Hide in backstreet 不太起眼隨時行過左都唔知。進店時11點左右,平日的這個時段人流不多,商廈的客人大概還在樓上埋頭於工作之中。難得放假偷得半日閒,我就悠閒地來一個brunch,品一品啡,試一試朋友推薦的牛角包~~飲品方面選擇都幾多,連我最愛的Dirty都有~~不過見佢仲有自家獨創的appleccino (蘋果汁溝咖啡,真係虧佢地諗得出?!)同pineappleccino~(因為我唔鍾意菠蘿嘅,所以不在選擇之列)一心黎試朋友介紹的牛角包,但呢日無食早餐有D餓.... 係counter前的小櫃見到D Scones都好吸引.....問返店員有咩推介,原來除左牛角包,就係推介d Scones~~~~尤其係 Earl Grey味道

飲品方面選擇都幾多,連我最愛的Dirty都有~~

問返店員有咩推介,原來除左牛角包,就係推介d Scones~~~~尤其係 Earl Grey味道的~~~
經過一整年減少出外,Cafe都真係去少左好多,Scones更加係數唔到幾多年無食過,難得嘅機會梗係叫埋黎試多兩樣~

食物需要處理一下,所以咖啡先上。
Appleccino
喂,一睇就知杯 Appleccino係不得不打卡架啦!
層次分明仲唔係港女至愛?
咁當然,打完卡,味道先係最實際。
凍飲的咖啡溝青森蘋果汁,聞一聞,咖啡的香味絕對無比蘋果汁蓋過。
從來無諗過咖啡同果汁呢個組合,意外地蘋果甜甜酸酸的味道同咖啡係咁夾。
咖啡的酸味隱藏在蘋果香之中,甜甜的味道又取代了落糖水的必要。
一路慢慢品嚐,飲到最底仍然有一種很fresh很chill的感覺。

Croissant & Scone

咖啡上左無耐,熱辣辣嘅pastries 都登場了~!
牛角包果真名不虛傳,外皮異常香脆,內裡層次分明口感煙"籾",又香又唔會覺得油膩。
因為坐係Bar檯,之後其中一位店主有介紹返,原來牛角包係小店由麵糰狀態直接烘焗。
本來隨便烘焗也已經很香脆,但佢地仲自己 trials & errors試出左自己獨特的方法令牛角包更香脆~!
(至於係咩方法,大家有機會就去幫襯下再試下睇下佢地會唔會講啦~哈哈)

Scone (Earl Grey)

食完小小咸多多脆的牛角包,就黎試少少甜的Scone^^
以往食Scone最怕係太厚太滯,一切開個scone,就知唔需要擔心呢一樣野啦~
內層鬆軟,唔會一舊粉咁,絕對唔驚會頂胃。
Scone本身的口感係其一,我最鍾意呢個Scone嘅地方,當然係濃郁嘅earl grey味

有圖有真相,睇到d 大大塊嘅 Earl Grey 茶葉碎,完全不用懷疑茶香的來源。
跟左小小的cream ,令整體的口感更滑更易入口,cream的味道不太強,也不會蓋過scone本身的味道~真心值得一試~

在商業大廈林立的鬧市之中,這裡雖然空間不大,但與繁囂的街道相鄰卻變成一個隱世的corner。
假若坐在向街的bar檯,大概還可偷閒進行一下人間觀察,或空想一下尋找一下屬於自己的sparks。
若是在附近返工的人,大可來外賣一杯一餅,順道跟店主交流一下對 咖啡和 pastries的熱愛。

今次無緣試的lunch combo~~唯有留待下一次的機會~~~☆
題外話/補充資料: 小店新開暫時好似只開一至五日間時段,但聽聞黎緊會試開星期六等區外人週末都可以黎試~~
2021-03-23
$95 (早餐)
Appleccino
Croissant & Scone
Scone (Earl Grey)
  • scone
  • croissant