2024-09-18 574 瀏覽
有次去大角咀個邊突然間好想食日本野,係咁多間餐廳之間呢間鬧市中的小店份外醒目。而且外面亦有很多泊車位,非常方便駕駛私家車既人士黎光顧。店舖環境都和日式居酒屋差不多,有幾幅日本藝術作品,店裡面放住幾chill既日本歌,未點餐之前個人放鬆曬。坐位都幾舒服,好快就點菜喇~我和另一半點左飲品先,日本的麒麟一番搾啤酒,待應非常快拎埋一個酒杯給我。細心個點個酒杯仲凍的,能夠確保啤酒倒入杯個下杯酒仲係凍的。另外我地仲叫左一支完熟桃子果汁,酸酸甜甜容易入口。第一道前菜上左一份和風刺身沙律,真心抵食。裡面除外沙律菜之外,仲有三文魚、油甘魚、真鯛、八爪魚腳仲有厚厚的帶子刺身,份量超級多先要68元,每一片刺身都係厚切。賣相整得好靚色彩繽紛。火灸三文魚加州卷味道都算幾清新,刺身部位魚脂味好香,配埋餡料的玉子蛋、青瓜味都幾清新唔油膩。特上刺身拼盤刺身份量十足,師傅都好捨得,油甘魚和帶子都是厚切的,食材質素高好新鮮。牡丹蝦刺身味道鮮甜,個頭比拇指還要粗,肉質彈牙爽口。擺盤都好優雅,好似藝術品一樣。角切雜錦魚生丼刺身份量頗多,壽司飯用的米是日本珍珠米,質感良好。壽司飯醋調味唔會太濃蓋過本身的米香,平衡恰到好處。跟飯

角切雜錦魚生丼刺身份量頗多,壽司飯用的米是日本珍珠米,質感良好。壽司飯醋調味唔會太濃蓋過本身的米香,平衡恰到好處。跟飯仲有一碗用木碗裝的麵豉湯,如果覺得單食飯會口渴,碗湯就岩岩好,又唔會令人覺得太飽。
芝麻雞翼上菜個陣都係岩岩炸好,外脆內嫩,雞翼表面灑左好多芝麻,份外惹味。
吉列廣島蠔炸得好香,外皮沒有出油,蠔肉尺寸都大,咬開個下都有啲蠔汁滲出黎,配埋沾汁酸酸甜甜很夾。
串揚拼盤有好多內容,有多春魚、茄子、蓮藕片、紫蘇葉豚肉、秋葵、蘆筍豚肉,真係花多眼亂,紫蘇葉豚肉和蘆荀豚肉都好多肉汁,一邊食一邉流出黎,熱辣辣真係好味道。蓮藕片和茄子都唔油膩甜甜的很易入口,這道菜非常推薦,真係食出驚喜!
總括而言,餐廳環境真係唔錯,侍應哥哥都幾細心會偶然問下我地有冇需要,係細節位度都考慮到客人的需要。食物質素都算唔錯,炸物類菜式都是現做的,啲炸物表皮起碼無甩皮甩骨或者放涼的情況。刺身油甘魚同三文魚色澤都非常新鮮,其他刺身份量都足夠,值得會再黎多一次~
  • 吉列廣島蠔
  • 特上刺身拼盤五品