2019-09-01 766 瀏覽
今天經過銅鑼灣, 約咗朋友晚飯聚舊。 我們揀了 頗有人氣的Dazzling Cafe, 就喺皇室堡樓上, 喺對面行完宜家傢俬過去好方便。餐廳入面的佈置,裝飾, 令人有種童話故事的感覺。 尤其每張座椅耳背都有對大大的兔仔耳朵, 非常可愛, 如果男士座上去更加要幫佢打卡影相留念一吓😁!特別強調枱與枱之間嘅空間感十足, 梳化椅特別坐得舒服~餐廳提供各類 飲品沙冰,梳打,果汁,果茶, 咖啡,意粉,三文治,台式料理, 當然仲有佢出名嘅甜品~鮮果葡萄柚氣泡柚饮$45好夠氣嘅梳打, 葡萄柚有果味得來不會苦澀, 味道清新怡人, 漸變的顏色令人忍不住打卡!暖心滷肉飯$78滷肉飯套餐包括一碗蛋花湯,前菜有涼拌雲耳。 涼拌雲耳夠爽脆, 酸酸地好開胃。 蛋花湯熱辣辣, 配魯肉飯非常美味。滷肉由豬腩切碎, 仲有煙煙靭靭嘅豬皮附帶著, 味道甘香, 無一般嘅滷肉油膩,下饭一流!溏心蛋也醃得入味, 未至於流心但係好軟熟,蛋汁香濃! 估唔到喺cafe食到嘅滷肉飯可以咁出色!明太子義大利麵$98明太子醬包裹著每一條意粉, 滑滑的又帶鹹香, 混入紫菜碎, 風味一流! 義大利麵軟硬度適中, 太好吃了吧!份量不足以和別人分享~

特別強調枱與枱之間嘅空間感十足, 梳化椅特別坐得舒服~

鮮果葡萄柚氣泡柚饮

鮮果葡萄柚氣泡柚饮$45

暖心滷肉飯

暖心滷肉飯$78

明太子義大利麵$98
義大利麵軟硬度適中, 太好吃了吧!份量不足以和別人分享~
Dazzling 经典可可冰

Dazzling 经典可可冰$45
濃郁嘅可可, 味道豐富,層次分明, 由深啡到奶泡, 賣相好靚, 非常推薦!

松露薯条

松露薯条 $58
熱辣辣嘅粗薯條加入了黑松露醬, 味道濃郁, 又不失薯仔嘅原本味道。 旁邊更附設香草沙律醬和茄汁。

焦糖瑪奇朵咖啡

焦糖瑪奇朵咖啡(凍)$45
由頭到尾都飲到焦糖味, 表層奶泡令咖啡更滑更濃厚。 欣賞面層精緻帶金黄的拉花, 加上幾粒爆谷 ,非常立體!

吃畢一頓賣相和味道同樣出色的晚餐, 心情特別輕鬆愉快!
鮮果葡萄柚氣泡柚饮
暖心滷肉飯