見到呢間既名相信好多人都唔陌生😎 tapas 係指西班牙🇪🇸小食既意思,作為前菜或者佐酒都得,種類千變萬化,係西班牙🇪🇸美食既國粹黎ga~ 小編食過兩次都覺得幾好食,咁啱有fd話想再試就嚟左再翻兜,宜家有seasonal menu,有更加多既tapas,感覺更加好,值得黎試下😜 裝修方面有好多既霓虹燈,氣氛更加chill,幾適合坐地飲下野,好休閒咁享受下(5 😍 係滿分,🤩係半分)柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子🍊⚪️ - $138 (好味指數:😍😍😍😍)帶子⚪️果然係珍寶size,大得黎厚肉,肉質豐腴軟嫩,有炙燒🔥過獨有既焦香,帶出帶子⚪️既鮮甜,而個汁酸酸甜甜,有柑橘🍊既清香,好似比較fruity啲既莎莎醬咁,配埋蕃茄粒🍅同埋青瓜粒🥒幾爽口,不過略嫌帶子既鮮味唔夠出,稍為比個汁搶左focus煎鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁🐟 - $98 (好味指數:😍😍😍😍😍)大部分魚都無獨立既肝,而鮟鱇魚既肝好完整,佔全身好大既比例,所以可以單獨品嚐~ 今次呢個口味比較淡雅同細膩,無鴨肝鵝肝咁濃郁同油膩,有海中鵝肝🦢既美譽~ 食落一樣味道鮮美嫩滑,加上表皮煎得香脆,食落更加香口,配埋用左酸酸甜甜、帶有啲堅果🌰

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子

大部分魚都無獨立既肝,而鮟鱇魚既肝好完整,佔全身好大既比例,所以可以單獨品嚐~ 今次呢個口味比較淡雅同細膩,無鴨肝鵝肝咁濃郁同油膩,有海中鵝肝🦢既美譽~ 食落一樣味道鮮美嫩滑,加上表皮煎得香脆,食落更加香口,配埋用左酸酸甜甜、帶有啲堅果🌰香味既些利酒,仲有味道溫和略甜、有啲薄荷香同埋丁香清香既羅勒🌿調既汁,清新開胃,又可以解翻個魚肝既油膩😋 唯一既唔好處就係太少唔夠喉😂
煎鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁

海膽汁及墨魚汁燒蠔🐡🦑🔥🦪 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
外層既炸皮唔會好厚,香口酥化,裡面鮮甜多汁,有蠔🦪既鮮味同淡淡既海水🌊鹹味,唔會有雪味所以幾新鮮,而且蠔身幾大隻,會厚肉啲,唔會因為要炸就用炸漿搭夠~ 今次配既汁比較特別,分別係海膽汁🐡同埋墨魚汁🦑,不過兩種汁都唔明顯,突出唔到鮮味,如果個味可以出啲去突出個蠔🦪既鮮甜,或者用汁去中和下炸皮既油膩就更加好~
海膽汁及墨魚汁燒蠔

十勝黑毛豚肉燒,彼卡他醬🐷🔥 - $88 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
望落好似平平無奇,其實幾好食😋 juicy得黎唔會韌,肥瘦適中,豬味🐷濃郁,肉質香甜,醃既時間啱啱好,另外原來碟邊嗰幾點醬,係對應翻豚肉🐷既件數,有落心思擺碟,又控制到每一件豚肉🐷沾到醬既份量,比起就咁上一個兜仔放汁黎得靚~ 彼卡他醬 (picada sauce) 其實係一種濃郁既碎醬,喺西班牙🇪🇸既加泰隆尼亞地區既萬能醬,由堅果🌰、大蒜🧄、橄欖油🫒同芳香食材組成,今次既芳香食材應該係香草🌿,味道濃郁惹味帶有啲微酸,令到個豬🐷更加清新開胃~ 不過個豚肉🐷入口可以再嫩滑啲
十勝黑毛豚肉燒,彼卡他醬

西班牙海鮮鍋飯 (二人份)🇪🇸 - $208 (好味指數:😍😍😍😍😜)
海鮮新鮮又多幾足料,有青口🦪、魷魚🦑、蝦🦐、蜆,青口🦪柔軟鮮甜;魷魚🦑唔會腥同韌,口感幾爽脆;蝦🦐係用左西班牙🇪🇸紅蝦🦐,唔會梅同埋有雪味❄️,鮮甜彈牙,蝦味濃郁真係幾正;蜆肉無沙,鮮甜爽口~ 飯唔會好爛,軟硬適中帶有啲咬口,可以再粒粒分明啲就更加好,宜家有啲黏,顏色就因為有藏紅花所以係深黃色,個汁應該用蝦頭🦐煮過,香濃鮮甜~ 配埋4點 alioli (大蒜沙律醬🧄🥗),口味綿滑香郁,又帶有啲若隱若現既蒜辣,係個飯🥘既點睛之筆~
西班牙海鮮鍋飯

甜品拼盤 - $108 (好味指數:😍😍😍😍)
有水果茶凍糕、churro同埋肉桂多士,水果茶凍糕既質地有啲似平時既jelly同埋大菜糕幾爽口同實啲,裡面有士多啤梨🍓、藍莓🫐等等既雜果幾香甜同fresh,如果落多啲果汁🍹會更加好食~ Churro就炸到外脆內軟,表面有足夠既肉桂糖,中間係網格狀既結構唔會痴牙,上面仲有濃郁既朱古力醬🍫真係幾正,多埋球雪糕🍦就perfect啦~ 肉桂多士🍞裡面軟熟,口感有啲似溶溶地既棉花糖同埋軟既沙翁,都幾特別,不過唔夠甜,可以落多啲肉桂糖,咁會再甜啲同埋個肉桂香味會再香啲,表皮都可以再脆啲
甜品拼盤

SAKEKURA🌸 - $98 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢杯從個名就已經好日本風,好直白咁將sake同Sakura mix埋一齊,主要用左鹽漬櫻花🌸同醃過既薑,除左有櫻花🌸花香,仲有淡淡既鹹味同豆香,而vodka味唔會好重搶味,感覺好自然易入口,唔會假味或者有藥水味,亦唔會好似好多為左顏色靚而落好多色素!配埋薑,唔會辣但係飲落會暖暖地幾舒服,同樣感受到sake既酒香同米香,幾有層次~

YU-LOVE-MI🍊 - $98 (好味指數:😍😍😍😍)
呢杯cocktail好有創意,YU代表Yuzu honey 柚子蜜🍊🍯,而MI代表White Miso 白味噌,配左sake做base,上面仲有自家製既豆腐忌廉,同埋開心果碎,cocktail做到有日本風味幾得意,白味噌味道溫和醇厚,鹹鹹地帶有啲甜味,有啲似芝士奶蓋咁,但有翻啲麵豉既鮮味,配埋豆腐忌廉入口綿密軟滑,柚子🍊既酸同清香令到呢杯野唔會濟,同時感受到sake既酒香同米香,不過白味噌既份量可以輕手啲,宜家有啲蓋過左其他配料既味道

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩