2020-10-06 461 瀏覽
Coffee Question 係名副其實嘅小店,地方細細,得幾個座位,由一男一女店主經營。成間店最頂癮嘅肯定係個門口,就咁睇,你未必會知點樣入去,原來門口就係中間個偽咖啡自動販賣機😮。喺出邊唔係好多機會食到酸麵種(Sourdough)吐司,所以我專登 order 咗個牛油果吐司,另外加杯 Americano。吐司上面鋪滿牛油果同蕃茄,兩者都用醋調製過,鮮味中帶點微酸,感覺好清新;吐司微甜帶點牛油香,唔係好似 sourdough,一問之下,果然係丹麥吐司。其實如果我知唔係 sourdough,我應該會 order 番 lunch set,因為飽肚啲同平啲🙈。至於杯咖啡就非常高質,難怪短短數十分鐘內,入嚟買外賣嘅人絡繹不絕。為咗杯咖啡,我應該會再嚟幫襯。