餐廳: 鮨文
資訊:

2018-07-25 3189 瀏覽
今次經朋友介紹,去元朗盛名的"鮨文"嘗試人生第一次嘅Omakase,意即廚師發辦,即係對廚師嘅一份信任, 由廚師去挑選最優質及最時令嘅食材。我們準時六點半到達,店舖裝修簡樸,呈典型日式居酒屋風格。面積不大而中間有張吧抬可容納八至十人,再裡面就有兩張枱,而我們食Omakase當然坐吧枱係最合適不過。首先奉來茶碗蒸, 黑松露金箔蒸蛋, 賣相貴氣精緻, 濃郁的黑松露菌香味撲鼻而來, 蒸蛋非常滑溜,配合瑤柱香菇, 將一道平凡嘅料理變得不平凡。岩手縣廣田真蠔~ 新鮮大隻同飽滿,肉質爽脆帶海水味,蠔味重入口仲好creamy, 食一隻似乎有d唔夠喉,真係想再嚟多隻。😁左口魚同裙邊~左口魚魚身透白,肉質結實,魚油豐富,做刺身一流。 裙邊輕輕燒過, 油份更多, 入口更見濃郁甘香,魚味更濃。油甘魚刺身~魚腩位更是全魚最佳位置,油份極重, 肉厚滑嫩,除做刺身外,也適合用來燒,都一樣咁美味。非常吸睛的北海道毛蟹,金黃色蟹膏多到滿瀉,蟹肉飽滿鮮甜,配合蟹膏一齊食啖啖肉滋味無窮。池魚他他~表層鋪上金箔很精緻,而池魚加上蔥花,以減低魚的腥味,先用紫菜捲著切成細件的池魚吃,口感脆脆地幾特別,最後試下唔用紫菜淨食池魚,

黑松露金箔蒸蛋
岩手縣廣田真蠔

左口魚同裙邊

油甘魚刺身

北海道毛蟹
池魚他他~表層鋪上金箔很精緻,而池魚加上蔥花,以減低魚的腥味,先用紫菜捲著切成細件的池魚吃,口感脆脆地幾特別,最後試下唔用紫菜淨食池魚,魚的鮮味更為突出,值得推介。

池魚他他
左邊是中拖羅, 新鮮有光澤,油香四溢,入口即溶。右邊是燒大拖羅, 油脂
最豐富, 高溫燒過後變得更香入口仲好味。

拖羅
烤香魚~一道栩栩如生的懷石料理, 香魚肉質細嫩,味道鮮甜沒有腥味。

烤香魚
金目鯛壽司~ 微微炙過嘅金目鯛帶少許焦香味, 配合俄羅斯魚子醬, 有一種淡淡地嘅魚肉甜香 。

金目鯛壽司
沙甸魚壽司~ 魚油飽滿,脂肪非常豐富,師傅刻意放上薑蓉同蔥喺面去除腥味, 口感鮮味濃郁。

沙甸魚壽司
北寄貝壽司~師父拍打一下後肌肉收縮會更好食啲,味道超鮮甜爽口又彈牙, 真係好新鮮好美味 。

北寄貝壽司
牡丹蝦壽司,大大隻的牡丹蝦新鮮肥美,配合熟蝦膏鮮味更濃郁, 蝦肉甘甜爽滑, 係我嘅至愛 。

牡丹蝦壽司
海膽杯~ 期待已久嘅海膽杯終於出場,滿滿的金黃色海膽 ,上面襯托了牡丹蝦,賣相非常吸引, 海膽質感軟綿,味道鮮甜無比,簡直就係人間極品。
海膽杯
最後仲有靜岡蜜瓜,噴上Whisky,味道清甜多汁又有酒香,今次真係高質素又美味的晚餐。🍻
靜岡蜜瓜
2018-07-22