2019-07-07
男朋友最近出左bonus所以帶我食好野!佢話朋友推薦呢間位於灣仔軒尼詩道的「UO n」日本餐廳,係一間主打創意特色的Omakase,有別於傳統日式Omakase的哦餐廳樓底極高,裝修甚具氣派,感覺好舒適又放鬆我地揀左特上Omakase,由專業師傅為我地炮製驚喜櫻花茶師傅特意安排左呢個櫻花茶俾我地飲,因為而家係時令。櫻花茶香好清雅脫俗,帶有陣陣櫻花芳香蟹肉沙律雜錦沙律菜好翠綠,新鮮又爽脆!配上鮮甜蟹肉作點綴非常高貴玫瑰煙燻雞蛋糖心蛋就食得多,玫瑰煙燻蛋你食過未?雞蛋被玻璃蓋罩着,打開蓋時充滿玫瑰煙燻香!糖心蛋的半流心效果佳,有蛋香!而碟上印有一雙手,寓意雙手奉上雀巢煙燻蛋,令人印象深刻牛油果魚生他他以半隻牛油果呈上,賣相創新!蛋黃醬及牛油果蓉拌勻後加在雜錦魚生粒面上,有三文魚、魷魚、吞拿魚等等,好新鮮!牛油果同魚生粒嘅味道好夾,提升左魚生的滋味度!由於加入左微量芥末,所以有微微wasabi香金鯛爐麟燒技巧高超的師傅將馬頭魚的魚皮和魚麟炸香至金黃色,造型得好似藝術品般,別具心思!魚麟脆得可以同魚肉一同食用,外脆内嫩,魚肉好鮮甜!底下仲有南瓜蓉製成的醬,帶有南瓜的天然香甜味和牛湯 • 配和牛
餐廳樓底極高,裝修甚具氣派,感覺好舒適又放鬆
我地揀左特上Omakase,由專業師傅為我地炮製驚喜
櫻花茶
蟹肉沙律
雜錦沙律菜好翠綠,新鮮又爽脆!配上鮮甜蟹肉作點綴非常高貴
玫瑰煙燻雞蛋
牛油果魚生他他
金鯛爐麟燒
和牛湯 • 配和牛尾骨
呢道菜嘅presentation好特別,日本和牛湯用咖啡壺承載着,翻滾後湯會升至上層的木魚片內,隨即會沉降至下層,使得和牛湯包含左木魚片的香氣,清甜而不膩!然後湯會加進和牛肉片同和牛尾骨面上,和牛肉片嫩滑富牛肉香,牛味濃郁,非常高質
琉璃豬
同樣係好有特色的琉璃豬,上菜方式亦係好特別!五花豚肉用玻璃紙包着,再放進已經預熱的高溫石鍋裏,使得醬汁充分包裹着五花腩豚肉,肥美鬆軟的腩肉充滿脂香,鹹鹹甜甜的醬汁使得豚肉更加滋味!
豆子壽司
豆子本身係冇乜味的,入口即化的感覺。壽司味道源自內裏的牡丹蝦蓉,質感棉滑,好鮮甜!面上仲有黑松露作點綴,使得壽司充滿松露菌香
三文魚腩生菜包
火炙過的三文魚腩非常油潤肥美,有入口即溶的感覺!用生菜包住食減低左油膩感
低溫鵝肝 • 配壽司飯鍋巴
鵝肝醬或熱辣辣的鵝肝就食得多,低溫鵝肝真係第一次食。入口質感軟滑,由於加左少少酒醃製,所以帶有酒香,仲有濃濃的鵝肝香!旁邊仲有自家製壽司飯鍋巴,工序繁多的啊,要把壽司飯風乾後再油炸。鍋巴非常香脆有米香,緩和左鵝肝的膩感
辣吞拿魚脆脆卷
呢個卷物係師傅自創的。吞拿魚㧻成蓉後依然鮮甜味美,加入香炸脆脆片後口感同味道豐富左,好香口
脆糖多士 • 配抹茶雪糕
最後甜品有金黃色的脆糖多士,砂糖造成脆脆甜甜的口感,而多士甜度亦適中。為晚餐畫上完美句號
總括而言,呢度嘅廚師發板餐同傳統的好不一樣,除左混合西日元素,每道菜的演繹方式都好有驚喜,味覺同視覺都具享受,令人印象深刻