2021-11-08 72 瀏覽
呢期成日去長沙灣通常都係食餃子多,食到悶悶地,今次去咗明愛出面一間新開嘅文青小店,返咗成個星期,獎勵下自己。佢鋪頭裝修簡約日系,可能因為閑日夜晚,比較少人,我哋可以任坐。我估主廚同waitress係兩夫婦,精心打理自己嘅鋪頭,所以野食等都好用心整,下面講返。首先叫咗芒果蟹籽蟹肉沙律同炸薯條配黑松露同朋友share。等咗一陣,首先黎係沙律,七彩繽紛,砌得好靚。佢啲醬汁係芒果肉打碎淋上面,唔係一般餐廳用醋。沙律同蟹肉都好新鮮,配埋啲芒果醬,甜甜地,而蟹籽就提供少少咸味。令外芒果係鮮芒果,而且好甜,好好食。之後薯條。滿滿嘅黑松露醬,香得黎又唔太搶,外面食開果啲黑松露醬陣煤油味太重,呢度就平衡得好好。炸野油溫控制好緊要,要夠高先可炸得靚,之後先係控制時間,唔好炸過龍,佢兩樣都做到,好好食,十分推介。主菜有魚同肉,之前睇openrice餐牌有肉眼,不過現場轉咗封門牛柳,正合我意,少啲脂肪,冇咁大罪惡咁。如果係扒或者我會叫全熟,不過係牛柳,所以叫七成。汁係燒汁,開頭倒少少黎試覺得有啲太甜,不過點牛柳食嘅話,意外地夾。牛柳表面燒得好夠火候,有啲高溫加熱先有嘅牛肉焦香味,而入面都幾淋。雖然冇脂肪,但都

首先叫咗芒果蟹籽蟹肉沙律同炸薯條配黑松露同朋友share。

等咗一陣,首先黎係沙律,七彩繽紛,砌得好靚。
佢啲醬汁係芒果肉打碎淋上面,唔係一般餐廳用醋。
芒果蟹籽蟹肉沙律

炸薯條配黑松露

牛柳表面燒得好夠火候,有啲高溫加熱先有嘅牛肉焦香味,而入面都幾淋。雖然冇脂肪,但都唔會好似香口膠咁咬唔爛。好好食。
封門牛柳

另外叫咗碟阿根廷紅蝦扁意粉,阿根廷紅蝦其實好想試好耐,不過餐廳咁常見,自己買黎煮又唔知好無食,於是叫咗黎試下。
阿根廷紅蝦扁意粉

可以揀全熟或半熟,我揀咗半熟,用火槍烤表面。意粉汁應該係用蝦頭去煮出黎再用洋蔥大蔥炒,大蔥幾搶味,好在蝦味都夠香濃唔會搶過哂。紅蝦質感有啲似牧丹蝦,不過就有啲蝦嘅鮮味,幾好食。意粉啱啱好夠硬身。

另外encore咗甜品,非常值得叫,每樣都好精美。
是日甜品

而我叫咗月球,係榛子朱古力。
細細個而絕無戲場,用料十足,好結實。表而係厚實嘅朱古力,包住入面係一層好似泡芙外層嘅皮包住榛子,好有層次感。
月球

最後見隔離枱叫咗杯熱飲好靚,我都忍唔住叫咗杯matcha latte ,因為夜晚,冇叫coffe,咁啱又有無咖啡類又可以打卡嘅飲品。
又係用料足,好有心機嘅飲品,綠茶好香濃,唔會比牛奶蓋過哂,飲到尾重見到少少溶唔哂嘅綠茶粉。好好飲。
抹茶牛奶/蝶豆花玫瑰荔枝梳打

朋友叫咗杯蝶豆花玫瑰荔枝梳打,好靚,好啱打卡。我試咗一啖,好甜,唔係我心水,如果糖另上就更好。

好滿足嘅一餐,遲啲會再黎encore試下其他野。

呢間小店十分值得黎打卡,打卡之餘又可以食到好野。
芒果蟹籽蟹肉沙律
炸薯條配黑松露