2022-02-04 115 瀏覽
行完冬日美食展諗緊灣仔有乜好食,突然醒起朋友介紹有間燒味飯話好正,雖然我當初聽到果下都心諗燒味飯可以有幾好食?但我又諗吾到食乜好,所以就去試試啦!一睇OpenRice原來收8:30pm, 但果刻已經係7:50pm, 立馬飛奔過去,去到已經8:00pm,好彩仲俾我地入去食,但入去之前都問聲d野賣曬未,又好好彩咁,淨係得乳豬賣曬,其他都仲有,不過心諗就收舖,賣淨既都應該會無咁好食。首先試燒肉先,一口咬落去,吓?點解個皮仲係脆卜卜,係一個就收舖既時間,點解仲可以keep到咁脆,肉仲要好嫩滑。跟住再試叉燒,燒到燶邊脆口,肉仲要係超淋,連煎隻蛋都係燶邊蛋,到果一刻不能不講句,燒味飯原來真係可以好好食!