2019-10-16 45 瀏覽
今日去咗朋友仔介紹的一間烤魚店到食飯~講起烤魚,大家一定會諗到北上,因為又平又好味,但最近都無乜朋友返大陸咁就算la,所以朋友一講起香港有間唔錯,就黎試試佢喇!呢間鋪店員數量唔多,似以家庭式兩公婆打理為主。男店員很用心,食烤魚前用心講解唔同湯底及魚的分別,就好似上咗堂四川烤魚課一樣。他說,自家設有魚池,所有的魚唔會養多過一天,極為新鮮!佢有款魚可以選擇,但海魚就只有一款,我同朋友就選擇了海魚。而湯底男店員也有介紹有辣有唔辣,有麻,有酸菜,都幾多可以選!仲話唔加化學香料!我同朋友要咗個青辣椒的湯底,小麻小辣。味道都幾香,但唔似紅色辣椒的特色,先先有氣味衝擊,它是慢慢的香起來。好辣的朋友可以等魚上菜後再煮一會才食,味道會更好。小麻小辣都唔算好辣,所以能夠食得辣的朋友仔可以再叫辣啲。到條魚喇,海魚果然係正,肉質彈牙,條魚先有微微走油,就算再喺鍋到烤都唔會令肉質變硬。所以唔錯唔錯!整體值得一試~~
今日去咗朋友仔介紹的一間烤魚店到食飯~

呢間鋪店員數量唔多,似以家庭式兩公婆打理為主。

我同朋友要咗個青辣椒的湯底,小麻小辣。

整體值得一試~~