2020-09-10 460 瀏覽
今日去左屯門的朋友屋企玩,佢話俾我哋知附近有個翻新嘅商場入邊有好多食肆,咁我哋就決定搵吓有咩好嘢食先。一去到商場就好似food court咁,有好多唔同嘅選擇,正當我地返緊食咩嘅時候,行到最尾就見到有間裝修都幾精緻嘅泰國餐廳,叫做“象泰”,咁就試呢間啦。我哋兩個人叫咗三道菜式。泰式生蝦生蝦係必食嘅泰國菜,一隻一個杯裝住幾特別。有兩款泰式醬汁,生蝦非常新鮮又大隻,啖啖肉。原隻椰青海鮮焗飯一嚟到已經聞到有好香濃嘅椰漿味,而且有好多海鮮,有蝦,蜆肉,青口,仲有魷魚。海鮮唔止面頭有,食到中間仲有蜆肉同魷魚,非常足料。焗黃咖喱麵包軟殼蟹軟殼蟹即叫即炸,非常香口,麵包非常軟熟。黃咖喱除咗點印度薄餅好味之外,點麵包都非常美味。百香芒芒估唔到泰國餐廳都追得上潮流,推出左芝士系列嘅飲品,即刻點返杯百香芒芒先。芝士有鹹香味,而且芒果好甜,有果肉,非常驚喜。

我哋兩個人叫咗三道菜式。

泰式生蝦

原隻椰青海鮮焗飯