2023-02-08 1487 瀏覽
自幾年前去過西班牙旅行,就對當地美食念念不忘,所以不時都會搵啲西班牙菜食吓。最近就比我搵到間高質嘅西班牙餐廳位於西營盤嘅La Paloma,主打西班牙菜,餐廳空間感十足,裝修色彩繽紛,近門口嘅一幅牆就印上西班牙海鮮飯嘅製作方法,幾有創意!🍴Seafood Paella - 西班牙菜嘅主角一定係西班牙海鮮飯,當中嘅精髓係製作海鮮飯過後,鍋底嘅一層飯焦,稱之為SOCARRAT,西班牙語中「烤焦」之意,而La Paloma正正就做到這麼重要嘅一部份。配料就用上魷魚、蜆肉、青口、蝦,新鮮入味👍🍴Explosive Salmon “TNT” - 以脆餅做底,面層放上煙燻三文魚及三文魚子,再配以酸忌廉醬,幾醒胃嘅一道Tapas!🍴Iberico Ham with tomato bread - 麵包烘脆後搽上蕃茄醬,非常好味!西班牙菜又點少得伊比利亞火腿,餐廳用上嘅係橡木果餵飼黑毛豬火腿,無激素飼養,非常矜貴!🍴Patatas Bravas - 傳統烤薯角做到真正外脆內軟,淋上自家製紅椒粉醬,少少辣好惹味!🍴Mushroom Croquettes - 忌廉球炸得酥脆可口,再以蘑菇蓉做餡料,食落係先脆

🍴Mushroom Croquettes - 忌廉球炸得酥脆可口,再以蘑菇蓉做餡料,食落係先脆後淋,口感同味道都非常好!

🍴Garlic & chili prawns - 大蝦夠大隻,再以蒜香辣椒煮成,蒜香味濃之餘又有少少辣味,調味方面做得幾好!而法包我會點一點蒜香辣椒醬嚟食,惹味好多!

🍴Scallop on Fire - 帶子鮮甜爽口,配上伊比利亞火腿和小椰菜,龍蝦汁墊底,味道同打卡度高嘅一道前菜

🍷Red Sangria - 食西班牙菜又點少得Sangria,和傳統沖調方法差不多,用上紅酒、苦艾酒、梳打和新鮮水果等等,飲落有各種水果嘅甜味香氣,減低了酒精濃味,相對平易近人

🍷White Sangria - 以白酒代替,再加入蜜桃味伏特加,熱情果和其他新鮮水果,我覺得相對易入口,幾適合女士飲用

🍰Basque burnt Cheesecake with raspberry sorbet - 必食嘅一款西班牙甜點,芝士蛋糕細膩綿柔,加入雜莓雪葩可以平衡翻食芝士蛋糕嘅飽滯感覺

另外餐廳設有酒吧區,提供各式各樣嘅西班牙美酒,我就試咗枝啤酒,正正係我當年去西班牙飲過嘅,所有回憶番晒嚟!