2022-09-16
- 工作咁忙咁辛苦,間中都要對自己好啲,係放鬆時間食返餐好☺️!- 今次黎到廟街覓食,聽講呢到有間隱世西餐,結合香港同西餐文化,非常特別。- 上到樓之後,發現餐廳不單止型格有格調,仲好有氣氛。- 今次我地簡左側邊既Bar枱位黎坐,因為可以望住廟街牌坊,餐枱又有打左燈既碎石底可以用黎打卡,而且比較靜,自成一角,唔會俾人騷擾。- 係呢間主打西餐同甜品既餐廳,我地就叫左Gillardeau(N/2 Normandy, France)生蠔拼盤🦪、烤八爪魚配法瓦豆泥🐙、希臘餃子(羊奶芝士和菠菜)🇬🇷🥟同西班牙海鮮飯🇪🇸。- 頭盤既生蠔一共有6️⃣隻🦪,用香港特色煲仔盛載住,仲附有檸檬🍋同廚師特製醬汁,視覺同味覺雙重享受。呢款蠔入口爽脆,清新的海味充斥住口腔,好甘甜,After Taste仲有少少榛子🌰同淡淡煙燻味,且非常肥美,配幾滴檸檬汁或者廚師特製醬汁就Perfect啦!佢地個醬汁有啲紫洋蔥🧅同少少類似蘋果醋,好清爽!- 而烤八爪魚配法瓦豆泥🐙賣相就好吸引,八爪魚腳真係好巨大,仲有陣陣炭烤味,連豆泥同醬汁食真係一流。- 希臘餃子就真係第一次食,外皮好脆,羊奶芝士同菠菜好夾,加埋底下乳酪汁
- 上到樓之後,發現餐廳不單止型格有格調,仲好有氣氛。
- 希臘餃子就真係第一次食,外皮好脆,羊奶芝士同菠菜好夾,加埋底下乳酪汁就又香又特別。同埋價錢唔貴,擺碟好靚,好適合打卡。
- 重頭戲黎啦,西班牙海鮮飯好正宗,成個飯充滿海鮮,啲飯好有咬口,用左海鮮高湯同蕃茄汁煮,仲用左鐵盤上,食到最後都仲好熱辣辣,而且份量好多,多人食都岩,性價比好高!