2013-11-25 2150 瀏覽
識我既人都知我係超鐘意食,尤其喜歡大堆頭,什麼任食火鍋﹑韓燒﹑自助餐﹑日式燒肉放題等,總之放到一枱都係就最開心。而日式放題亦係我既心頭好,既可以食刺身,又可以食串燒﹑天婦羅,不過坊間放題質素參差,所以我老公唔多願意同我去呢!不過凡事總有例外,是晚應邀到位於尖沙咀厚福街既石澗日本料理,雖然唔講得上價廉,但絕對係物美。餐廳地方唔算好大,大概坐倒60-80人左右吧。枱同枱之間未算好逼,我地被安排坐卡座,所以都算舒適自在。食物方面大概分為刺身﹑壽司手卷﹑燒物串燒﹑天婦羅炸物﹑烏冬鍋物等,大部份都係大路款式,但佢既烹調做得唔錯,差不多款款都好好味!最出色係佢既刺身,出面一般只有三文魚﹑甜蝦﹑北寄貝﹑八爪魚﹑油甘魚,呢度有12款,除上述講的,仲有甘海老﹑馬刀貝﹑劍魚腩﹑赤貝﹑帆立貝等,雖然有啲地方都有赤貝同帆立貝,但肯定冇呢度既新鮮,賣相同食味俱佳,第一round固然靚,追加的都好得呀!其他比較特別而又好味既有蟹粥﹑芝士鰻魚飯﹑忌廉薯餅﹑迷仔蕃薯仔﹑天婦羅蝦及蟹棒﹑惹味既辣炒蜆等,我自己勁欣賞呢度既芝士菜式,餐廳毫不吝嗇既落足芝士,無論賣相﹑或芝味程度均冇得彈,尤以芝士年糕最出色,新鮮熱辣﹑軟糯又

餐廳地方唔算好大,大概坐倒60-80人左右吧。枱同枱之間未算好逼,我地被安排坐卡座,所以都算舒適自在。食物方面大概分為刺身壽司手卷﹑燒物串燒﹑天婦羅炸物﹑烏冬鍋物等,大部份都係大路款式,但佢既烹調做得唔錯,差不多款款都好好味!最出色係佢既刺身,出面一般只有三文魚﹑甜蝦﹑北寄貝﹑八爪魚﹑油甘魚,呢度有12款,除上述講的,仲有甘海老﹑馬刀貝﹑劍魚腩﹑赤貝﹑帆立貝等,雖然有啲地方都有赤貝同帆立貝,但肯定冇呢度既新鮮,賣相同食味俱佳,第一round固然靚,追加的都好得呀!
超新鮮刺身-頭輪
超新鮮刺身-第二輪
其他比較特別而又好味既有蟹粥﹑芝士鰻魚飯﹑忌廉薯餅﹑迷仔蕃薯仔﹑天婦羅蝦及蟹棒﹑惹味既辣炒蜆等,我自己勁欣賞呢度既芝士菜式,餐廳毫不吝嗇既落足芝士,無論賣相﹑或芝味程度均冇得彈,尤以芝士年糕最出色,新鮮熱辣﹑軟糯又夠芝味,係我食過咁多次年糕最讓我想encore既一次呀!
燒物
芝士類食物
燒帆立貝好出色
其他食物
鍋物﹑煮物
仲有另一樣要推介俾大家,就係燒羊架,我地由坐低已開始落單,到埋單都仲未嚟,前後追左至少三次,總共點了6客,埋左單時佢先嚟第一份,一件羊架切件當兩份,份量雖少,但食到飽都食唔得多,熱辣辣而羊肉燒得剛剛好,外香內軟有肉汁,不會太羶,果然值得大家耐心等候。其餘4件差不多走時才來,愛吃羊既記得點這個,並且一坐低好落,兼定時追單,否則就好似我地咁冇得慢慢嘆呢!
燒羊架
甜品只有雀巢雪糕杯,但都有紅豆﹑芝麻﹑朱古力﹑芒果同雲呢拿讓人選擇,汽水亦任飲。收費分三個時段,分別係early bird既5:30pm至7:00pm,黃金時段7:00pm至9:00pm,以及宵夜時段9:00pm至12:00pm,收費詳情可以睇相。我地就係去最抵既early bird時段。連加一埋單都係$200有找,真係高質又超值,下次再約朋友嚟大快朵頤呀!
甜品為雀巢雪糕
2013-11-24